350 000 skrotbilar måste bort

Det står uppskattningsvis 350 000 övergivna skrotbilar i den svenska naturen idag. Skrotbilar skadar miljön genom att läcka kvicksilver och bly, och en ny skrotbilskampanj...
Annons

Det står uppskattningsvis 350 000 övergivna skrotbilar i den svenska naturen idag. Skrotbilar skadar miljön genom att läcka kvicksilver och bly, och en ny skrotbilskampanj ska få oss att inse att det är ett miljöbrott att inte skrota bilen på rätt sätt.

350 000 skrotbilar måste bort
De står i skogen, längs vägar, på parkeringsplatser och på villatomter. Enligt en Sifo-undersökning tycker 30 procent av svenskarna att skrotbilar inte är något problem. Den siffran tyckte stiftelsen Håll Sverige Rent var skrämmande hög, och nu drar man igång en kampanj för att få folk att inse dels att det är olagligt att dumpa miljöfarligt avfall (vilket skrotbilarna är), dels att det är ett enormt resursslöseri, eftersom ungefär 85 procent av bilen går att återvinna.
Var femte svensk känner inte till att det är en miljöbrott att överge en skrotbil i naturen eller på allmän plats i stället för att köra till en bilskrotningsfirma. Därför ska den nya kampanjen sätta lagbrottet mer i fokus. Den som åtalas för miljöbrott kan drabbas av böter eller i värsta fall fängelse.
Skrotbilskampanjen ska rensa Sverige från skrotbilar och genomförs i samarbete mellan Folksam och Sveriges kommuner. Den har just börjat och pågår till och med 2006.
Motsvarande kampanj genomfördes 2001 – 2003 och då anmäldes över 90 000 skrotbilar.
Vem som helst kan anmäla upphittade skrotbilar via webbsajten www.skrotbil.nu eller per telefon 020-
75 76 00 .

Annons
Annons
Rulla till toppen