Skönhet från Buick
– kusin med Opel

En av de vackraste bilarna på New York-salongen är Buick Velite, som kallas koncept men som mycket väl kan blir den första i en ny...
Annons

En av de vackraste bilarna på New York-salongen är Buick Velite, som kallas koncept men som mycket väl kan blir den första i en ny serie GM-bilar med bakhjulsdrift.

Skönhet från Buick<BR>– kusin med Opel” /></p>
<table class=

Cabben Buick Velite bygger på samma plattform som nästa stora Opel – och troligen nästa generation Saab 9-5 (9-6?).

Den är döpt efter Napoleons snabbrörliga elitförband, formgiven av GM:s designstudio och byggd av Bertone i Italien.
Linjerna anspelar på strömlinjeformade bilar i USA på 30-talet, vilka gärna lånade designelement från slanka båtar. Lång motorhuv, korta överhäng och stora hjul karaktäriserar också Buick Velite, som rymmer fyra personer i en exklusiv miljö, som lämpligen avnjutes med den servomanövrerade suffletten nedfälld.
Under den långa huven sitter en V6-maskin på 3,6 liter som med dubbelturbo ger 400 hästkrafter och 542 Nm råstyrka. Kraften överförs till bakhjulen via en sexstegad automatlåda som även kan handväxlas.
Den tekniska plattformen kallas Zeta, och samma grund används för efterträdaren till Opel Omega (kanske med namnet Insignia) och sannolikt även för nästa generation av Saab 9-5 – dock knappast bakhjulsdriven i så fall.

Annons
Annons
Rulla till toppen