Jaguar visar vad lyx är

Riktig engelsk lyx associeras gärna med atmosfären på en herrklubb. Det har Jaguar tagit fasta på i den supereleganta förlängda Jaguar XJ som ställs ut...
Annons

Riktig engelsk lyx associeras gärna med atmosfären på en herrklubb. Det har Jaguar tagit fasta på i den supereleganta förlängda Jaguar XJ som ställs ut i New York under beteckningen Concept Eight.

Jaguar visar vad lyx är
Jaguar XJ Long Wheelbase har fått axelavståndet förläng med 125 mm, och detsamma gäller totallängden. Bilen är nu 522 cm lång. Det betyder extremt generöst benutrymme i baksätet samtidigt som taket är höjt sju millimeter i bakkant för att ge ännu större rörelsefrihet för passagerarna. Bakdörrarna är också förlängda för att underlätta insteget.
Trots förstoringen har bilen bara blivit 20 kg tyngre.
Baksätet finns i fyra olika versioner, varav en lösning är två separata svällande skinnfåtöljer med elvärme och elektrisk inställning på alla ledder. De nedfällbara arbetsborden på framstolarnas ryggstöd är handgjorda i äkta valnöt.
I showbilen Concept Eight tas komforten till högre höjder, med champagnekylare i mittkonsolen och vitrinskåp på framsätenas ryggstöd – för småsaker som parfym, klockor, smycken etc. Fåtöljerna är klädda med finaste anilinläder. Ljudsystemet håller konsertsalsklass, med 860 watt och 14 högtalare.
Taket är helt i glas och med lysdioder i kanterna skapas ett lätt rödaktigt ljus över takhimlen. Motsvarande indirekta belysning finns runt mittkonsolen och under framsätena.
Utvändigt andas konceptbilen lyx genom extra krom i grillen, och de ståtliga 21-tums lättmetallfälgarna lär också dra blickarna till dyrgripen. Lacken kallas Purple Haze metallic och är en diskret mix av körsbärsrött och svart, vilken skiftar färg efter hur ljuset faller in.
Under huven ruvar givetvis Jaguars mest potenta maskin – en kompressor-V8 på 4,2 liter och 395 hästar.
Allemansversionen av XJ Long Wheelbase får nöja sig med 18-tumshjul. Men även den har all tänkbar säkerhetsutrustning, inklusive krockgardin hela vägen längs det långa innertaket.
Något pris för lång-Jaggan, som säljs från i höst, har ännu inte presenterats.

Annons
Annons
Rulla till toppen