DaimlerChrysler drar sig ur Mitsubishi

DaimlerChrysler drar i nödbromsen när det gäller ägandet i japanska Mitsubishi Motors. Det blir inga mer pengar till det förlusttyngda Mitsubishi, och tyskarnas andel på...
Annons

DaimlerChrysler drar i nödbromsen när det gäller ägandet i japanska Mitsubishi Motors. Det blir inga mer pengar till det förlusttyngda Mitsubishi, och tyskarnas andel på 37 procent är till salu.

DaimlerChrysler drar sig ur Mitsubishi
Smart Forfour, som byggs i Mitsubishis fabrik i Holland, påverkas inte av att Smarts moderbolag DaimlerChrysler drar sig ur.

”Det har varit ett svårt beslut”, sade DC:s finansdirektör Manfred Gentz på en presskonferens i Hamburg i dag, fredag. ”DaimlerChrysler har satsat mycket pengar på att göra MMC till ett ekonomiskt sunt företag, men samtidigt måste vi ta hänsyn till våra aktieägare. Därför kan vi inte stödja den räddningsplan som utarbetas för MMC, och vi kommer inte att satsa några mer pengar i företaget.”
Mitsubishi Motors och övriga grenar i Mitsubishikoncernen arbetar nu fram en rekonstruktionsplan tillsammans med Tokyo-Mitsubishi Bank för att få fram cirka 40 miljarder kronor som behövs för att rädda företaget från konkurs.
Enligt Manfred Gentz berörs inte de samarbetsprojekt som redan är påbörjade, exempelvis samproduktionen av Colt och Smart Forfour i holländska Nedcar- fabriken. Inte heller ska det motorprojekt som är gemensamt för DaimlerChrysler, Mitsubishi och Hyundai påverkas.
Vissa projekt där Chrysler och Mitsubishi haft planer på gemensam utveckling av mindre bilar, kan dock beröras, enligt Gentz.

Annons
Annons
Rulla till toppen