Alkolås i alla bilar 2012

Från 2012 ska alla nya bilar ha alkolås. Det föreslår regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet i en proposition som lämnas till riksdagen i veckan....
Annons

Från 2012 ska alla nya bilar ha alkolås. Det föreslår regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet i en proposition som lämnas till riksdagen i veckan.

Kommunikationsminister Ulrica Messing menar att tekniken med alkolås behöver utvecklas. En utredning ska därför tillsättas för att studera frågan.
Partierna hoppas på obligatoriska alkolås redan tidigare än 2012 för exempelvis bussar eller vissa lastbilar.
Enligt Näringsdepartementet ligger nollvisionen fast. Även etappmålet om att halvera antalet döda till år 2007 ligger kvar.
Sedan 1998 har personbilstrafiken ökat med 10 procent och den tunga trafiken med drygt 20 procent. Trots detta har inte antalet omkomna ökat. Förklaringen till detta anses vara bland annat mitträcken och sidoområdesåtgärder.
Vägverket ska ta fram en strategi för ett nytt hastighetsgränssystem vilket innebär en sänkning av hastigheten på vissa vägar.
Men bättre vägar och säkrare fordon även kan leda till högre hastigheter i vissa fall, menar Näringsdepartementet.
För att öka säkerheten kommer också bötesbeloppen för trafikbrott att höjas rejält. De har legat stilla sedan 1992.
Olyckor på grund av hög hastighet och alkohol är vanligare bland unga förare än bland äldre. Därför införs nu en obligatorisk introduktionsutbildning för privata körkortstagare och deras handledare. Utbildnings fokus ligger på riskerna med höga hastigheter, alkohol och andra droger i trafiken.
-I dag ser vi tydliga könsskillnader i inställningen till hastighetsgränser, bland dem som misstänks för fortkörning är till exempel 80 procent män. Vi måste nu aktivt arbeta för att ändra attityderna, inte minst bland män, till riskerna med höga hastigheter, säger Karin Svensson Smith (v) i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Rulla till toppen