Alkolås i miniformat från Saab

Saab har utvecklat ett unikt alkolås i miniatyrformat som analyserar om man druckit alkhol och hjälper bilförare att hålla sig på rätt sida om lagen....
Annons

Saab har utvecklat ett unikt alkolås i miniatyrformat som analyserar om man druckit alkhol och hjälper bilförare att hålla sig på rätt sida om lagen. Ett litet munstycke är integrerat med bilens tändningsnyckel. Före start blåser föraren, och känner mätaren av för mycket alkohol vägrar bilen att starta.

Alkolås i miniformat från Saab
Saabs alkolås i prototyp. I serieproduktion ska hela enheten byggas in i tändningsnyckeln (i bakgrunden).


Förra året berodde 29 procent av alla dödsfall bland svenska bilförare på alkohol. I ett försök att komma åt detta skrämmande problem har Saab utvecklat ett unikt alkolås i miniatyrformat som analyserar om man druckit alkhol. ”Alcokey”-konceptet består av ett litet munstycke som integrerats med bilens tändningsnyckel. En transponder kommunicerar med bilens elektroniska startspärr som ser till att motorn inte går att starta om enheten detekterar att ett utandningsprov innehåller för mycket alkohol.
Ett alkolås av den beskrivna typen är för närvarande under utvärdering och kan komma att bli möjligt att beställa via Saabs detaljister inom en inte allt för avlägsen framtid.
Inte minst bland företagoch offentliga organisationer med stora bilflottor finns det en växande oro kring och medvetenhet om att något behöver göras för att förhindra rattonykterhet.
Tester med en prototyp som tagits fram till Saab 9-5 förväntas bekräfta att tekniken är så pålitlig och exakt som man räknar med. Ambitionen är att till låg kostnad få fram en utrustning som är både lättanvänd och effektiv. Den ska med precision kunna mäta alkoholhalten i utandningsluften utan att man behöver intallera dyrbar, fast apparatur i bilen. Med en enkel programvarujustering kan mätaren dessutom anpassas efter den trafiklagstiftning som gäller på respektive marknad där bilen registreras.
I praktiken handlar det om en elegant meranvändning av den antistöldutrustning som enligt lag redan finns i alla nya bilar som säljs idag. Samtidigt som föraren låser upp bildörrarna med nyckelns fjärrkontroll, slås även alkoholsensorn på. Föraren måste därefter lämna ett utandningsprov i munstycket på nyckelenheten, ett prov som passerar genom en smal kanal i enheten fram till en halvledarsensor stor som ett knappnålshuvud. Provet analyseras blixtsnabbt och en röd eller en grön lysdiod på nyckeln anger utfallet.
Om det lyste grönt signalerar nyckeln ”Allt klart” till startspärren (parallellt med de klarsignaler nyckeln alltid utbyter med bilens immobilizer). Rött ljus däremot betyder att motorn inte går att starta, trots att nyckeln är den rätta.
I prototyputförandet består ”Alcokey” av en separat enhet, tio cm lång och fyra cm bred, som man har på nyckelringen tillsammans med den vanliga, integrerade nyckeln/fjärrkontrollen till Saab 9-5. I produktion kommer ytterligare miniatyrisering att möjliggöra att alla tre funktionerna samlas i en enda behändig enhet.
Det är den växande oron kring rattonykterhet i Sverige och runt om i Europa som har fått Saab att ta initiativet till att utveckla ”Alcokey”-konceptet. Företag, myndigheter och organisationer med stora bilparker och många anställda som kör i tjänsten önskar ta sitt ansvar beträffande rattonykterhet genom att utrusta sina bilar med alkolås. I vissa länder är det också på väg lagstiftning som fastslår att alkolås i en eller annan form kommer att bli obligatoriskt i nya bilar.
Peter Augustsson, Saab Automobiles VD och styrelseordförande, har engagerat sig personligen i ”Alcokey”-projektet:
-Alkoholkonsumtionen ökar i många länder och med den växer också problemet med rattonykterhet, säger Peter Augustsson. Som biltillverkare är Saab Automobile mån om att göra vad man kan för att förhindra detta. Vi är kända för att vara innovativa och i linje med det är ”Alkokey” en lika praktisk som effektiv lösning. Den kommer att vara till god hjälp för alla som vill vara på den säkra sidan innan de sätter sig bakom ratten.
För att sprida användningen är ”Alcokey”-konceptet framtaget för att vara billigt, och i kommersiell produktion kommer det inte att kosta mer än 250 euro eller omkring en tiondel av vad dagens fast installerade system i bilar betingar.

Annons
Annons
Rulla till toppen