Smarta bultar styr finkänslig krockkudde

Dagens krockkuddar är ganska okänsliga skyddsdon; de vecklas ut lika häftigt oavsett kroppsstorlek hos den som sitter i främre passagerarsätet. Detta har Bosch löst nu,...
Annons

Dagens krockkuddar är ganska okänsliga skyddsdon; de vecklas ut lika häftigt oavsett kroppsstorlek hos den som sitter i främre passagerarsätet. Detta har Bosch löst nu, säger man – med intelligenta bultar mellan stolsramen och bilgolvet.

Smarta bultar styr finkänslig krockkudde
Med smarta bultar under passagerarstolen kan utlösningen av passagerar-krockkudden styras mer exakt efter passagerarens vikt och sittposition för ögonblicket. Sitter ett barn i stolen, löser kudden med liten kraft, är det ett spädbarn, löser den inte ut alls.


Det handlar om bultar med en inbyggd rörelsesensor. Med fyra sådana ”iBolt” under passagerarstolens stativ kan passagerarens vikt och viktfördelning i ett givet ögonblick registreras elektroniskt. De avlästa värdena skickas till en utvärderingsdator under stolen, vilken i sin tur matar krockkuddarnas styrdator.
Det betyder att krockkuddarnas utlösning kan finregleras efter vem som sitter i passagerarstolen; en tung person kräver full aktivitet medan en lättare drabbas mindre om kudden inte utlöses med full volym. Det gäller även en passagerare som för tillfället sitter framåtlutad, vilket de smarta bultarna också känner av. Och sitter ingen i sätet, löser kudden inte ut alls.
Bosch menar också att man ska kunna lita på att kudden inte löser ut om ett barn sitter i barnstol på passagerarplatsen.
De smarta bultarna kräver inga modifieringar av befintliga stolskonstruktioner eller anpassning efter olika bilmodeller eller klädseltyper.
För närvarande finns ingen uppgift från Bosch om när eller var de nya bultarna ska börja monteras.

Annons
Annons
Rulla till toppen