Försök med variabel hastighet upp till 120 km/h

Nästa år inleder Vägverket ett försök med variabla hastighetsgränser. Högsta tillåtna hastighet kan komma att bli 120 km/h. Från nästa år fram till 2007 ska...
Annons

Nästa år inleder Vägverket ett försök med variabla hastighetsgränser. Högsta tillåtna hastighet kan komma att bli 120 km/h.

Från nästa år fram till 2007 ska Vägverket genomföra ett försök med variabla hastighetsgränser på 17 platser i Sverige. På dessa ställen installeras omställbara vägmärken, som visar variabel högsta tillåtna, eller rekommenderad högsta hastighet, beroende på till exempel risk för halka, risk för köbildning eller mycket tät trafik, olycksrisk i korsningar eller barn på väg till skolbussen.
Hastigheten kan komma att varieras från 30 upp till 120 km/h i steg om 10 km/h.
– Vi hoppas att trafikanterna lättare accepterar variabla hastighetsgränser som anpassas efter rådande förhållanden och att det leder till att de följer hastigheterna bättre. Därmed hoppas vi också på ökad trafiksäkerhet och bättre framkomlighet, säger Lars-Olof Landerfors , projektledare vid Vägverket.
Slutrapportering av försöket görs 2008 och ska då ge bland annat svar på hur trafikanternas beteende har påverkats, hur acceptansen för variabla hastigheter är och hur tekniken har fungerat.

Annons
Annons
Rulla till toppen