Kina-företag vill köpa MG Rover

Kinas största biltillverkare, Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), är mycket intresserad av att köpa brittiska MG Rover. Diskussioner pågår om delförsäljning, men flera källor antyder...
Annons

Kinas största biltillverkare, Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), är mycket intresserad av att köpa brittiska MG Rover. Diskussioner pågår om delförsäljning, men flera källor antyder att det kinesiska företagets ambition är att på längre sikt ta över hela ägandet i MG Rover.

Kina-företag vill köpa MG Rover
Rover 45 måste ersättas – blir det äntligen av om kineserna köper in sig i MG Rover?


”SAIC kommer att köpa MG Rover, men besked om när och hur kan dröja flera månader”, säger en källa enligt facktidningen Automotive News.
Om affären genomförs kan det ta flera år innan SAIC övertagit hela aktiestocken i det brittiska företaget, som idag ägs av konsortiet Phoenix Venture Holdings. Men alla källor med insikt i förhandlingarna är övertygade om att köpet genomförs på lång sikt.
SAIC:s vicepresident har uttalat ambitionen att företaget ska vara världens sjätte största biltillverkare före 2020. Det ska ske genom uppköp utomlands i kombination med utveckling av den egna produktionen.
Redan idag har SAIC tecknat avtal om förtur av köpa 48,9 procent av krisdrabbade koreanska tillverkaren Ssang Yong Motor. Och sedan 2002 äger SAIC 10,6 procent av GM Daewoo Automotive Technology i Korea. Företaget är också huvudpartner för Volkswagen i Kina
MG Rover tillverkade 135.000 bilar under 2003 och försäljningen har sjunkit hittills under 2004. Shanghai Automotive Industry Corporation producerade totalt under 2003 cirka 600.000 personbilar.
Förhandlingarna med SAIC betyder enligt tidningens källor att det inte längre är aktuellt att sälja MG Rover till den malaysiska tillverkaren Proton.
Om SAIC köper in sig i MG Rover betyder det att det brittiska märket äntligen får resurser att utveckla en efterträdare till kompaktmodellen Rover 45, vilket varit ett akut behov i flera år.

Annons
Annons
Rulla till toppen