Bästa och sämsta bilarna enligt ägarna

Sveriges mest nöjda bilägare kör en ny BMW 5-serie. Sveriges näst mest nöjda bilägare kör en ny BMW 3-serie. Storslam för BMW alltså, i Motormännens...
Annons

Sveriges mest nöjda bilägare kör en ny BMW 5-serie. Sveriges näst mest nöjda bilägare kör en ny BMW 3-serie. Storslam för BMW alltså, i Motormännens nybilsenkät. Minst nöjda är ägare till Peugeot.

BMW-ägarna är de mest nöjda nybilsägarna. För sjunde året i rad toppar BMW 5-serien betygslistan. På andra plats placerar nybilsägarna BMW 3-serien och på tredje plats Toyota Yaris.
– Det är en unik svit som BMW redovisar. Hög kvalitet i kombination med skicklighet att ta väl hand om kunderna ligger till grund för framgångarna, säger Maria Spetz, VD på Motormännens Riksförbund.
Det är personbilar som togs i bruk i slutet av 2002 och i början av 2003 som betygsatts i Motormännens kartläggning bland 13 341 nybilsägare. Bilägarna anger efter vilka kriterier de köpt bil, hur förväntningarna uppfyllts och vilka irritationsmoment som man upplever efter att ha kört bilen under ett år.
Strax under topptrion placerar sig Mercedes C-klass, Volvo S80, Audi A6, Toyota Corolla och Saab 9-5. Volvo S80 har fortsatt fjolårets uppryckning med att ta ytterligare ett kliv medan Saab 9-5 gått motsatt väg.
De franska bilmodellerna har fortsatt stora problem. Bland bilarna med minst nöjda kunder återfinns hela sex franska. Mest missnöjda är ägarna till Peugeot 406 men missnöjet är också markant hos såväl Peugeot 307 som Peugeot 206. Såväl Renault Mégane, Citroën Xsara som Renault Clio har fått sämre betyg i år än vid fjolårets mätning.
– Verkstadskapaciteten för de franska bilmärkena har inte stått i paritet med försäljningsframgångarna. Långa väntetider för att åtgärda fel orsakar irritation bland bilägarna, säger Maria Spetz.
Alla svenska bilmodeller, utom Volvo S40/V40, har fått bättre betyg än medelbilen. Lika bra går det inte för Volkswagen-koncernens bilar. Samtliga, utom Audi A6 och Audi A4, har hamnat på listans nedre halva.
Vilka egenskaper värderar nybilsägarna mest?
Enligt M-enkäten är driftsäkerhet är ett gångbart argument för Toyota Corolla. Säkerhet och bra servicenät är egenskaper som lockar Volvo-köpare. Bra garantier attraherar Mitsubishi-köpare. För bilköpare som prioriterar bagageutrymme är Volvo S70/V70 och Skoda Octavia intressanta alternativ. För de som går på utseende är Peugeot 206, Seat Ibiza och Citroën C3 intressanta objekt. Köpare som prioriterar miljöegenskaper väljer gärna Ford Focus, Toyota Yaris eller Opel Astra. Standardutrustningen är bra argument för Peugeot 406, Mazda 6 och Nissan Primera. Köregenskaperna prioriteras högt bland de som köper BMW och Saab.

Annons
Annons
Rulla till toppen