USA vill ha däcktryckvakt på alla bilar

USA:s trafiksäkerhetsverk, NHTSA, föreslår att det blir lag på däcktryckvakt i alla bilar med början 2006. Systemet ska varna om däcktrycket sjunker mer än 25...
Annons

USA:s trafiksäkerhetsverk, NHTSA, föreslår att det blir lag på däcktryckvakt i alla bilar med början 2006. Systemet ska varna om däcktrycket sjunker mer än 25 procent under rekommenderat värde.

USA vill ha däcktryckvakt på alla bilar

En däcktryckvakt är en liten givare på fälgen inuti däcket, som skickar tryckinformation via radiovågor till en mikrodator som aktiverar en optisk och akustisk varning om trycket sjunker mer än 25 procent under rekommenderat värde.

Rätt däcktryck är viktigt för både trafiksäkerheten, däckens livslängd ochg bränsleförbrukningen. Därför har NHTSA lagt fram sitt förslag till obligatorisk däcktryckövervakning i alla nya bilar. Systemet ska monteras på fyra hjul med behöver inte fungera på reservhjulet. I systemet ska ingå en felindikator, som varnar även om någon del av systemet inte fungerar som den ska.
Förslaget gäller personbilar, lätta lastsbilar och bussar med totalvikt under 4,5 ton.
Däcktryckvakt ska enligt förslaget införas på 50 procent av alla nytillverkade bilar från 1 september 2005, på 90 procent tillverkade efter 1 september 2006 och på samtliga bilar efter 1 september 2007.

Annons
Annons
Rulla till toppen