Bensinskatten höjs med 15 öre/liter (+ moms)

Bensinskatten och dieselskatten kommer att höjas under nästa år. Höjningarna växlas mot skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Det framkommer i budgetpropositionen för år 2005. Skattens...
Annons

Bensinskatten och dieselskatten kommer att höjas under nästa år. Höjningarna växlas mot skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Det framkommer i budgetpropositionen för år 2005.

Bensinskatten höjs med 15 öre/liter (+ moms)
Skattens andel av bensinpriset (det röda) ökar ännu mer nästa år.


En fortsatt grön skatteväxling utgör en del av regeringens strategi för att förändra Sverige till ett ekologiskt hållbart samhälle. Grön skatteväxling innebär att de miljörelaterade skatterna höjs samtidigt som skatterna på arbete sänks. År 2005 omfattar den gröna skatteväxlingen 3,3 miljarder kronor.
Förslagen innebär att följande miljöskatter höjs:
* Skatt på bensin + 15 öre/liter, exklusive moms
* Skatt på diesel + 30 öre/liter, exklusive moms,
* Fordonsskatten + cirka 340 kronor/år för bensinbilar i den vanligaste viktklassen (personbilar),
* Fordonsskatten + 40 procent för lätta lastbilar och lätta bussar,
* Elskatten + 1,2 öre/Kwh. Industrin undantas.
Höjningarna kommer att växlas mot följande sänkningar:
* Höjda grundavdrag som ger en skattelättnad på 600 – 800 kronor per år för låg- och medelinkomsttagare,
* Nedsättning av av dieselskatt för jord- och skogsbruksmaskiner med 2 kr/liter.
Ett nationellt forum för hållbar utveckling ska inrättas.
Hållbar utveckling är ett övergripande mål för regeringens politik. En viktig del i arbetet är att främja idédebatt, kommunicera resultat och goda exempel, utveckla samarbetet mellan samhällets aktörer samt stödja nytänkande forskning och utveckling.
Regeringen avser därför att inrätta ett nationellt forum för hållbar utveckling från och med år 2005. Det nationella forumet och dess verksamhet inordnas under Boverket. För att möjliggöra bildandet av forumet förstärks anslaget till Boverket med 10 miljoner kronor per år från och med år 2005.
Det internationella miljösamarbetet blir allt viktigare för ett framgångsrikt miljöarbete. Därför föreslår regeringen att resurserna till arbetet inom FN:s miljöorgan UNEP och Internationella atomenergiorganet (IAEA) förstärks med 7 miljoner kronor per år från och med år 2005.

Annons
Annons
Rulla till toppen