Säkraste småbilen – ett ägg

Visst går det att bygga små bilar som är säkra. För att bevisa detta ställer italienska karosskrädderiet Pininfarina ut en säkerhetsbil på Parissalongen – i...
Annons

Visst går det att bygga små bilar som är säkra. För att bevisa detta ställer italienska karosskrädderiet Pininfarina ut en säkerhetsbil på Parissalongen – i form av ett ägg.

Säkraste småbilen - ett ägg
Säkraste småbilen - ett ägg
Säkerhetsbilen från Pininfarina heter Nido och är bara 289 cm lång, 167 bred och 153 hög. Passagerarutrymmet är format som ett ägg, monterat inuti ett aluminiumchassi med väl tilltagna krockzoner och ett system av balkar som fördelar krockkrafter bakåt genom hela chassit. Passagerarnas ”ägg” omgärdas både framtill och baktill av ytterligare deformationselement (delvis med bikakestruktur) som tillåter ”ägget” att förskjutas 35 cm framåt och 12 cm bakåt innan det slår i chassit.
Pininfarina här även tänkt på de oskyddade trafikanterna, och karossen har mjuka ytor runt om.
För att maximera skyddseffekten har konstruktörerna byggt bort alla hårda och vassa föremål i kupén, bland annat genom att låta alla funktioner styras ”by wire” – elektroniskt, utan mekaniska länkage. Det gäller här även bilens styrning och bromsar.
Förarens sikt är bättre än normalt genom att midjelinjen sluttar nedåt-framåt och tack vare att vindrutan skarvfritt övergår i ett glastak.
Pininfarina Nido är virtuellt krocktestad i avancerade datorer och påfrestningarna på testdockorna har visat sig så låga att båda åkande i bilen skulle klara vissa krockar utan skador även om krockkuddarna inte utlöses. ”Med den här konstruktionen kan man omvärdera placering och funktionssätt hos den typ av krockkuddar vi använder idag”, hävdar Pininfarina.
Nido är avsedd för två personer. Den har motorn strax framför bakaxeln och bakhjulsdrift. Växellådan är automatisk.
Vänsterdörren öppnas i en rörelse utåt-framåt medan högerdörren med fjäderkraft lyfts uppåt-framåt, parallellt med karossen. Pininfarina har ansökt om ett antal patent i säkerhetskonstruktionen.
De produktionsstudier som gjorts visar att en bil av den här typen kan tillverkas av Pininfarina i 100 – 120 exemplar per dag.
Säkraste småbilen - ett ägg

Annons
Annons
Rulla till toppen