Mer miljö i körkortsutbildningen

Förarens personlighet och hur den påverkar körningen blir ett viktigt inslag i körkortsutbildningen från 2006. Kunskap om alkohol, droger, trötthet och miljöanpassad körning ägnas också...
Annons

Förarens personlighet och hur den påverkar körningen blir ett viktigt inslag i körkortsutbildningen från 2006. Kunskap om alkohol, droger, trötthet och miljöanpassad körning ägnas också mer tid än idag.

Mer miljö i körkortsutbildningen
Detta blir följden av den nya kursplanen
för körkort B (personbil) som Vägverket har tagit fram tillsammans med företrädare för trafiklärare, trafikinspektörer och ungdomar. Den nya kursplanen kommer att gälla från våren 2006. Fram till dess kommer nuvarande plan att gälla.
– Vi lägger stor vikt vid att eleven lär sig miljöanpassad körning. Manövreringskunskaper kommer att betonas mindre och i stället ökar fokus på risker. I det ingår kunskap om hur alkohol och droger påverkar föraren, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Dagens kursplan för körkort – B-behörighet – är detaljerad ned på minsta nivå. Den nya kursplanen kommer att vara mer övergripande och är utformad enligt samma modell som gymnasieskolans kursplaner, dvs den anger endast övergripande utbildningsmål. Idén med en sådan kursplan är att öka valfriheten för utbildarna, men ändå se till att alla elever når samma mål.
De kunskaps- och färdighetskrav som funnits inom förarutbildningen har förändrats genom åren. En tydlig trend är att betydelsen av fordonskunskap minskat. I slutet av 1940-talet var förarutbildning och prov till stor del inriktad på praktisk färdighet. Sedan dess har allt större vikt lagts på trafiksäkerhet och förarens omdöme.
I den nya kursplanen läggs mer fokus på hur syftet med resan och olika individers personlighet kan påverka förarbeteendet positivt eller negativt.

Annons
Annons
Rulla till toppen