Bilförsäljningen stannar upp

Enligt en färsk prognos från BIL Sweden kommer antalet nyregistrerade bilar att stagnera nästa år. Detta trots en allmänt stigande konjunktur. Enligt BIL Sweden kommer...
Annons

Enligt en färsk prognos från BIL Sweden kommer antalet nyregistrerade bilar att stagnera nästa år. Detta trots en allmänt stigande konjunktur.

Enligt BIL Sweden kommer 260 000 personbilar nyregistreras nästa år, lika många som prognosen för innevarande år.
Detta innebär en markant avvikelse från de gängse sambanden mellan den generella konjunkturen och bilmarknaden. Normalt stiger bilförsäljningen när den privata konsumtionen växer, vilken i år väntas öka med 2,5 procent och 3 procent nästa år. Men trots detta står bilmarknaden still.
Bil Sweden menar att det finns två förklaringar till detta. Dels en osäkerhet kring villkoren för att köpa och äga bil som skapas av de många olika utredningar och förslag som just nu cirkulerar. Dels kan de långa tolvårscykler som länge präglat bilmarknaden fortfarande påverka marknaden.
För tillväxten och miljöns skull är en uppgång i nybilsförsäljningen av stort värde. De äldsta bilarna utan katalysator står för 5 till 10 procent av trafikarbetet men nära hälften av kväveoxidutsläppen. Att ersätta dessa med nya bilar är därför en viktig utveckling.
Vad gäller produktionen i Sverige första halvåret 2004 ökade personbilsproduktionen med 5 procent och lastbilsproduktionen med 7 procent. Exporten växte samma period med 12 procent och utgör nu nära 16 procent av all varuexport. Därmed befäster fordonsindustrin sin position som Sveriges ledande näringsgren.

Annons
Annons
Rulla till toppen