Vägverket motarbetar försäljning av fordonsgas

Sydkrafts försäljning av biogas ökade med 53 procent under de tre första kvartalen 2004, jämfört med motsvarande period föregående år. Men trots ökningen menar Sydkraft...
Annons

Sydkrafts försäljning av biogas ökade med 53 procent under de tre första kvartalen 2004, jämfört med motsvarande period föregående år. Men trots ökningen menar Sydkraft att biogasförsäljningen motarbetas av Vägverket.

Försäljningen av biogas under de tre första kvartalen 2004 uppgick till 1,33 miljoner normalkubikmeter biogas, vilket motsvarar 1,46 miljoner liter bensin.
– Den förnybara biogasen ersätter bensin och diesel vilket reducerar vägtrafikens koldioxidutsläpp och klimatpåverkan, säger Annette Brodin Rampe, affärsområdeschef på Sydkraft.
Men ökningen skulle kunna vara större menar Sydkraft, som är Sveriges största försäljare av fordonsgas.
Sydkraft menar att Vägverket alltför ofta nobbar företagets ansökningar om att få skylta om tankställen för fordonsgas, detta gäller bland annat för Laholm, Gislaved, Gnosjö, Halmstad, Falkenberg, Malmö, Kristianstad, Ängelholm och Landskrona.
”Det är omvittnat svårt att hitta de mackar som säljer biodrivmedel på grund av att tydlig skyltning ofta saknas. Det vore önskvärt att man även kan ställa krav på tydlig skyltning, skriver Naturvårdsverket i en promemoria från decembet 2003.
Även miljödepartementet anger att det är önskvärt att få till stånd en utbyggnad av gasstationer och poängterar vikten av att branschen marknadsför alternativa pumpar tydligt genom skyltning.
Sydkraft anser att är det är dags att miljöminister Lena Sommestad ingriper.

Annons
Annons
Rulla till toppen