Sverige får nytt billigt bensinbolag

Konkurrensen bland bensinbolagen hårdnar. Nu tar den finska lågpriskedjan St1 upp kampen om de svenska kunderna. Totalt ska 300 bensinstationer byggas. De första fem finns...
Annons

Konkurrensen bland bensinbolagen hårdnar. Nu tar den finska lågpriskedjan St1 upp kampen om de svenska kunderna. Totalt ska 300 bensinstationer byggas. De första fem finns redan på plats.

På sju år har den finska lågpriskedjan St1 tagit elva procent av bränslemarknaden. Nu kommer konceptet till Sverige.
Sverige blir kedjans första utlandsetablering och huvudkontoret läggs i Uppsala.
I inledningsfasen räknar St1 med att bygga upp ett nät med 100 stationer från Sydsverige och till Mälardalen i raskt takt. De första fem är redan på plats. Totalt siktar St1 på att bygga 300 stationer.
Konceptet är att bygga fjärrstyrda, obemannade stationer som ska kunna flyttas från en plats till en annan.
– Vi ska ligga lägst i pris. Det kan vi göra genom en hög grad av automatisering och rationell drift. St1 261 finska stationer drivs av bara 15 personer, säger Paul Hammergren, St1 Sverigechef, till UNT.
Utöver det ordinarie bränslesortimentet kommer St1 även att sälja etanol.
– Vi bygger in det från början i våra stationer. Marknaden är liten för etanol nu, men vi räknar med att den ska växa stadigt, säger Hammergren.
Enligt UNT äger finska Greeni Oy äger 70 procent av St1 Sweden AB, resterande andel ägs av det börsnoterade företaget Tricorona.

Annons
Annons
Rulla till toppen