Välj bil med ESP när du köper nytt!

Att risken för svåra olyckor minskar med antisladdsystem har vi skrivit mången gång. Detta backas nu upp av två amerikanska studier, vilket har fått Vägverket...
Annons

Att risken för svåra olyckor minskar med antisladdsystem har vi skrivit mången gång. Detta backas nu upp av två amerikanska studier, vilket har fått Vägverket att gå ut med en rekommendation till alla som köper ny bil att välja en bil med ESP.

Välj bil med ESP när du köper nytt!
Principskiss över ESP-systemet.


Våren 2003 presenterade vi (Auto Motor & Sport) tillsammans med Vägverket och Folksam en vetenskaplig studie om vikten av antisladdsystem.
Resultatet visade att ESP minskade risken för en personskadeolycka med cirka 20 procent i torrt väglag, i vått väglag cirka 30 procent och i snöigt eller isigt väglag med nära 40 procent.
Detta bekräftas nu av två amerikanska studier. Dessa visar även de svenska resultaten inte var överdrivna, snarare tvärt om. Studierna, som är gjorda av det amerikanska trafiksäkerhetsverket (NHTSA) och den amerikanska försäkringsrörelsens forskningsinstitut (IIHS), visar att dödliga singelolyckor minskar med 30 procent för personbilar med antisladdsystem. Motsvarande siffra för stadsjeepar är 63 procent.
Nu väljer Vägverket att gå ut och rekommendera de som köper nya bilar att välja bilar med antisladdsystem.
Vägverket manar dessutom fordonsindustrin, importörer och handel att sluta sälja bilar utan antisladdsystem så snart som möjligt. Vägverket tolkar de amerikanska resultaten som att det är direkt olämpligt att köra en stadsjeep (SUV) utan antisladdsystem.
Till de flesta bilmodeller finns antisladdsystem i någon variant eller som tillval.
I Sverige skulle antalet dödade minska med minst 80 liv per år, och ett stort antal människor skulle undgå allvarliga skador varje år om alla bilar vore utrustade med antisladdsystem.
För närvarande säljs mellan 55 och 60 procent av alla nya bilar med antisladdsystem. Ungeför av de femtio mest sålda bilarna har antisladdsystem som standardutrustning, och för ytterligare cirka 15 bilmodeller bland de 50 mest sålda finns antisladdsystem som tillval eller i någon eller några varianter av bilmodellen.

Annons
Annons
Rulla till toppen