Ford visar säkerhetsbil på Volvo-plattform

Det blir inte bara extrem design och massor av hästar på bilsalongen i Detroit, som börjar 15 januari. Ford ställer ut konceptbilen Mercury Meta One,...
Annons

Det blir inte bara extrem design och massor av hästar på bilsalongen i Detroit, som börjar 15 januari. Ford ställer ut konceptbilen Mercury Meta One, som bygger på Ford Freestyle, vilken baseras på samma plattform som Volvo XC90. Meta One har bland annat vingelvarning och antikrockradar.

Ford visar säkerhetsbil på Volvo-plattform
Nästa fas inom bilsäkerheten handlar om aktiv, olycksförebyggande säkerhet. Ett exempel är antisladdsystemet ESP och det antivältsystem som Volvo utvecklat för XC90 och som även sitter i Fords SUV-modeller i USA.
Säkerhetskonceptbilen Mercury Meta One har just antivältsystemet, men också ett par nyheter – som dock redan har införts av andra märken. Det gäller antikrockradar och varning för körfältsavvikelse.
Radarsystemet, som redan finns till vissa Mercedesmodeller, känner av avståndet till framförvarande bil och reglerar det om man kommer för nära. Finns risk för kollision griper systemet in och bromsar även om inte föraren gör det.
Systemet som varnar om man driver ut från sitt körfält – ”vingelvarningen” – liknar det som Citroën har som tillval till C4-modellen: infrarödkameror känner av vita strecken och varnar föraren med vibration i stolen om bilen överskrider markeringarna åt höger eller vänster. När man aktiverar blinkers kopplas systemet ur. Det fungerar inte heller i låg fart, exempelvis när man vänder eller parkerar.
Den serietillverkade Mercuryversionen av Ford Freestyle lanseras 2007.

Annons
Annons
Rulla till toppen