Krav på stöldskydd i äldre bilar

Kräv att alla bilar tillverkade 1989 eller senare ska installera elektroniskt stöldskydd.– På ganska kort sikt bör en betydande brottsförebyggande effekt uppstå, säger professor Leif...
Annons

Kräv att alla bilar tillverkade 1989 eller senare ska installera elektroniskt stöldskydd.
– På ganska kort sikt bör en betydande brottsförebyggande effekt uppstå, säger professor Leif GW Persson.

Inte nog med att bilrelaterade brott (biltillgrepp samt stöld ur och från bil) svarar för en femtedel av alla anmälda brott i Sverige. De kostar dessutom samhället cirka 300 miljoner kronor per år.
Försäkringsbranschen uppger att kostnaderna för dessa brott är minst en miljard kronor per år och dessutom drabbas bilägaren ekonomiskt i form av bland annat självrisk.
Som ett led att minska denna typ av brott förslår därför en av regeringen tillsatt grupp, ett krav på ett elektroniskt stöldskydd (immobilisers) i samtliga bilar, tillverkade år 1989 eller senare. Om det förslaget skulle implementeras före år 2007 skulle det innebära att 90 procent av den svenska bilparken kommer att vara skyddad.
– På ganska kort sikt bör en betydande brottsförebyggande effekt uppstå, säger professor Leif GW Persson som är ordförande i styrgruppen, som består av Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Försäkringsförbundet, Motorbranschens riksförbund, Rikspolisstyrelsen och Svenska Stöldskyddsföreningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen