Bara en av sex rattonyktra söker vård

Undersökningar visar att cirka 2/3 av alla rattfyllerister är alkoholister. Projekt ”Snabba Ryck”, där rattonyktra erbjuds vård i direkt samband med trafikbrottet, utvärderas nu för...
Annons

Undersökningar visar att cirka 2/3 av alla rattfyllerister är alkoholister. Projekt ”Snabba Ryck”, där rattonyktra erbjuds vård i direkt samband med trafikbrottet, utvärderas nu för första gången sedan starten.

Jönköpings kommun, polismyndigheten i Jönköpings län samt Vägverket Region Sydöst startade hösten 2002 ett projekt för förbättrad uppföljning vid rattfylleri, kallat ”Snabba Ryck”.
Förväntade effekter av projektet är färre rattfyllerister totalt, minskad andel som tidigare dömts för rattfylleri och färre grova olovliga körningar i samband med rattfylleri. Ökad kompetens inom området och i övrigt minska de sociala skadeverkningarna och i bästa fall kunna avbryta ett pågående missbruk.
Den första utvärderingen av projektet är nu klar. Uppgifter är hämtade från polisen i Jönköping och socialtjänsten Jönköping.
Under utvärderingsperioden har 239 personer varit aktuella. Av dessa har 143 personer registrerats av polisen, varav 48 personer (33,5 procent) var tidigare dömda för rattonykterhet.
30 personer uppgav enligt polisens uppgifter att de ville ha kontakt med socialtjänsten. 23 av dessa (16 procent) har sedan kommit i kontakt med socialtjänsten.

Annons
Annons
Rulla till toppen