Svenskt stål biter inte på SÄPO

Den svenska säkerhetspolisen har köpt nya säkerhetsbilar – två BMW 760 Li High Security för mellan tre och fyra miljoner styck. En aning ironiskt med...
Annons

Den svenska säkerhetspolisen har köpt nya säkerhetsbilar – två BMW 760 Li High Security för mellan tre och fyra miljoner styck. En aning ironiskt med tanke på resultatet i EuroNCAP senaste krocktest av BMW…

Nejdå, nu handlar det ju inte om några ”vanliga” BMW-bilar. Faktum är att det inte ens gäller 5-serien, vilket krocktest-resultatet refererade till. Det handlar om två pansararmerade 760 Li High Security (som bör ha ett krocksäkerhetsbetyg på minst 5+…)
Kostnad för skattebetalarna: cirka sju miljoner.
För vad som har rönt en del uppståndelse kring köpet är att den svenska säkerhetspolisen valde tyska bilar, trots att både Saab och Volvo meddelar att de skulle kunnat leverera likvärdiga bilar. Dessutom till ett betydligt lägre pris.
Volvos presschef Christer Gustafsson säger till Aftonbladet att Volvo hade kunnat leverera en bil för mellan 2 och 2,5 miljoner kronor.
Lämpliga Volvo-modeller hade varit S80 eller XC90, till en kostnad av 500.000 respektive 600.000 kronor. Lägg därtill armeringen som kostar 1,5-2 miljoner beroende skyddsklass.
Enligt Metallklubbens ordförande Paul Åkerlund hade en order på säkerhetsbilar varit ett välkommet tillskott för det hårt pressade Saab Automobil.

Annons
Annons
Rulla till toppen