Smart laddare för moderna batterier

De som vill underhållsladda sina batterier på smartast sätt har ett nytt alternativ i Ctek:s toppmodell Multi XS 25000. Även djupurladdade och skadade batterier kan...
Annons

De som vill underhållsladda sina batterier på smartast sätt har ett nytt alternativ i Ctek:s toppmodell Multi XS 25000. Även djupurladdade och skadade batterier kan räddas och få tillbaka sin ursprungliga kapacitet.

Smart laddare för moderna batterier
Smart laddare från Ctek Sweden.

Moderna batterierna är mer effektiva och kräver mindre underhåll. Samtidigt är de mera känsliga. Strömmen måste vara ren från skadlig växelström. Djupt urladdade batterier behöver särskild behandling för maximal livslängd och kapacitet. Den senaste top-of-the-line-laddaren från Ctek Sweden AB, Multi XS 25000, tar hand om detta och i åtta steg återfås svunnen kraft ur batterierna.
En nyhet är att laddspänningen anpassas automatiskt till omgivningstemperaturen. En givare får laddarens processor att styra spänningen till rätt nivå. Denna givare kan förlängas, kortas av, kortslutas eller till och med klippas av – ändå fortsätter laddaren att fungera. Ett vanligt problem är annars att laddaren ”löper amok” om det blir något problem med dessa givare.
Underhållsladdning kan ske på två olika sätt. Ctek har tidigare valt den skonsammare pulsunderhållsmetoden som standard. Nu har den kombinerats på ett patentsökt sätt med så kallad ”Float” som inriktar sig på maximal kapacitet i batterierna, på bekostnad av livslängden. De nya laddarna börjar med Float-laddning för att automatiskt gå över till pulsladdning om batteriet inte har använts på ett tag.
Nykomlingen Multi XS 25000 är inte bara laddare. Den kan både få fart på sulfaterade batterier och analysera batteriernas status. Ett batteri som är långvarigt underladdat, eller har förlorat en del av batterisyran (det räcker med några dygn för att förstöra plattorna) får beläggning, sulfatering, och då minskar kapaciteten på batteriet. Multi XS 25000 ger korta ”spikar” av spänning som slår sönder sulfateringen och får ytan aktiv igen.
Till sjö- och husvagnsfolkets fromma fungerar laddaren obehindrat även med låg spänning i vägguttaget. Långt från elleverantören är det sällan 230 volt i uttaget, och en ”vanlig” batteriladdare ger då för låg laddspänning.
Laddaren är kortslutningssäker och felkopplingsskyddad. Kapaciteten är maximalt 25 ampere.
Pris i butik för Multi XS 25000 är cirka 3 000 kronor. Mindre laddare från Ctek, med färre finesser och lägre kapacitet, finns från cirka 700 kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen