”GM vill sälja Saab”

General Motors förhandlar om att sälja Saab Automobile. Detta trots att vice ordförande Bob Lutz nyligen förklarade att GM kommer att satsa på Saab som...
Annons

General Motors förhandlar om att sälja Saab Automobile. Detta trots att vice ordförande Bob Lutz nyligen förklarade att GM kommer att satsa på Saab som märke med egen identitet. Bland annat sägs GM diskutera med en kinesisk tillverkare. Uppgifterna kommer från Dagens Industrti och Sveriges Radios Ekoredaktion.

Blir detta sista Saaben i GM:s ägo?


Flera källor med goda insikter i General Motors hävdar enligt Dagens Industri att GM håller på att försöka sälja Saab, eftersom de är pressade av sina banker. Enligt källorna har GM-ledningen insett att det blir mycket svårt att utveckla Saab som ett självständigt premiummärke. Under den turbulens som råder i företaget har viktig personal på bland annat utvecklingsavdelningarna sagt upp sig, vilket bidragit till de negativa framtidsutsikterna.
Belslutet att koncentrera utveckling och tillverkning av GM:s mellanklassbilar i Europa till tyska Rüsselsheim är redan fattat, skriver DI. Och i och med att nästa Saab 9-3 inte ska byggas i Trollhättan, får fabriken svårt att överleva: ”Ingen tror på en fabrik i Sverige med reducerad volym”, säger en av DI:s källor.
GM-ledningen avstår för närvarande helt från att svara på frågor om framtiden så länge bilsalongen i Genève pågår. Den öppnar nästa vecka och pågår till och med den 13 mars. Där premiärvisas Saab 9-3 i kombiversion.
Vad som händer med Saab 9-5 är inte klart, men enligt DI:s uppgifter vill GM lägga tillverkningen av nästa generation i USA.
Den Cadillac BLS som ska tillverkas i Trollhättan lär inte komma upp i några större volymer (kanske bara 10.000 exemplar) och det räddar inte fabriken på sikt. Cadillac-produktionen kommer även den att flyttas till Tyskland efter 2006, skriver DI.
Om Trollhättefabriken inte kan säljas, kommer den att avvecklas i flera steg. Framt till 2007/08 fortsätter tillverkningen av Saab 9-3, till nästa generationsskifte.
Bland möjliga köpare av varumärket Saab nämns kinesiska biltillverkaren SAIC i Shanghai, som just nu håller på att ta över brittiska bilmärket Rover. Och GM tillverkar redan Cadillac i Kina.
En annan möjlighet som nämns i spekulationerna är ett samgående med Renault, som lyckats bra med att integrera japanska Nissan med sin verksamhet.

Annons
Annons
Rulla till toppen