Vägens ängel avslöjar fartkameror

I samma takt som antalet fartkameror blir fler, blir även sätten att undvika dem fler. Men medan vissa sätt är mer ”kreativa” än andra, är...
Annons

I samma takt som antalet fartkameror blir fler, blir även sätten att undvika dem fler. Men medan vissa sätt är mer ”kreativa” än andra, är den senaste metoden är helt laglig. En GPS-mottagare avslöjar var kamerorna finns.

Vägens ängel avslöjar fartkameror
Så här ser en 'vägens ängel' ut…

Road Angel (vägens ängel) är en liten GPS-mottagare med utrymme för 50.000 olika varningar. Med en inbyggd satellitmottagare, beräknar den bilens position varje sekund och jämför dessa med platserna i den inbyggda databasen. När bilen närmar sig en lagrad plats larmar ”den lilla ängeln” med både ljus- och ljudsignaler.
Systemet varnar i närheten av skolor, platser där många viltolyckor sker, platser i trafikmiljön där man skall vara extra uppmärksam, eller platser som ägaren själv har lagrat. Men vad som förmodligen är anledningen att Road Angel kan säljas för nästan 5000 kronor är att den även varnar för fartkameror i Sverige, Norge och Finland. Och eftersom systemet är databasbaserat är det fullt laglig att använda.
Enligt Aftonbladet känner polisen till det nya systemet, men eftersom det inte bygger på varken laser- eller radarvarnare är det inte olagligt.
– Tvärtom tycker vi att det är ganska bra. Det viktigaste för oss är att bilisterna saktar ner och kör sakta, säger Per-Erik Eriksson på rikspolisstyrelsen, till Aftonbladet.

Annons
Annons
Rulla till toppen