Nu rullar trillingbilarna ut i Tjeckien

I går tisdag invigdes officiellt den jättefabrik i Tjeckien som ska bygga 300.000 småbilar per år av märkena Citroën, Peugeot och Toyota. Projektet har kostat cirka 12 miljarder kronor och kommer att sysselsätta omkring 10.000 personer i fabriken och hos underleverantörer.

Det var en ståtlig ceremoni när fabriken Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) invigdes på tisdagen i närvaro av högsta cheferna för Peugeot-Citroën och Toyota, Tjeckiens premiärminister och staden Kolins borgmästare.
Fabriken och utvecklingen av bilmodellen som är grunden för Peugeot 107, Citroën C1 och Toyota Aygo har totalt kostat runt 12 miljarder svenska kronor. I fabriken ska vid full drift nästa år cirka 3.000 personer arbeta, samtidigt som cirka 7.000 personer får jobb hos underleverantörer regionen runt staden Kolin, 60 km öster om Prag.

Bild 502700
Citroën C1 blir billigast i trillingskaran.

Sedan starten 28 februari i år har det byggts cirka 11.000 TPCA-bilar i fabriken och totalt under 2005 beräknas produktionen till cirka 100.000 bilar.
Främsta skälet till trenden att förlägga biltillverkning till östra Europa är arbetskostnaden; en bilarbetare hos TPCA tjänar drygt 5.000 svenska kronor per månad, medan kollegan i Frankrike tjänar cirka 11.500 kronor.
En viss kompensation ger TPCA sina anställda i och med att det fransk-japanska samarbetsföretaget skänker totalt åtta miljoner svenska kronor till idrottsanläggningar och annan infrastruktur i staden Kolin och den närmaste omgivningen.
Den tjeckiska fabriken bygger hela bilen, men bensinmotorn tillverkas av Toyota i Polen och dieselmotorn av PSA i Frankrike.
De tre småbilarna -som bara skiljer sig åt genom detaljer - börjar säljas i Västeuropa under sommaren. Billigast av de tre blir Citroën C1, vars grundpris börjar på 8.250 euro, cirka 76.000 svenska kronor.