Honda FCX – sportig bränslecell

Vem har sagt att miljöbilar måste vara trista fågelholkar? Inte Honda. På bilsalongen i Tokyo debuterar deras prototyp på bränslecellsbil – kallad FCX. Tack vare...
Annons

Vem har sagt att miljöbilar måste vara trista fågelholkar? Inte Honda. På bilsalongen i Tokyo debuterar deras prototyp på bränslecellsbil – kallad FCX.

Tack vare en höjd på blott 143 cm och den extrema bredden 187 cm ger den kupéformade miljöbilen ett klart sportigt intryck. Även interiören är fräck, med trägolv och läderstolar. Tack vare hela 290 cm i axelavstånd ger bilen rejält utrymme för fyra vuxna. Stor vindruta och rejäla glasytor även i övrigt ger rikligt med ljus inne i bilen. Den höga kanten i aktern och den låga fronten med smala öppningar för strålkastarna fullbordar bilens sportiga utseende.

Honda FCX - sportig bränslecell
Honda FCX har en kupéliknande kaross, fjärran från trista miljöbilar.

Honda FCX - sportig bränslecell
Hela drivlinan ligger i golvet. Interiören är lyxig med läderstolar och trägolv.

Men den verkliga höjdpunkten i FCX finns givetvis under skalet. Bilen har en elektrisk drivlina som består av en frontmotor med 80 kW/109 hk samt två motorer i hjulnaven bak som vardera ger 25 hk/34 hk. Därmed har FCX permanent fyrhjulsdrift.
Kraften får elmotorerna från en kompakt bränslecell som ligger placerad i mittunneln. De nödvändiga vätgastankarna hittar vi ovanför bakaxeln.
En märkvärdig detalj: När hastigheten ökar glider instrumentpanel och ratt allt närmare föraren, för att väcka hans eller hennes uppmärksamhet och koncentration…

Annons
Annons
Rulla till toppen