GM satsar på crossover – 14 nya modeller till 2009

De stora tunga SUV:arna får ge vika för spänstigare blandningar av kombi och stadsjeep i General Motors sortiment. 14 av GM:s nya modeller fram till...
Annons

De stora tunga SUV:arna får ge vika för spänstigare blandningar av kombi och stadsjeep i General Motors sortiment. 14 av GM:s nya modeller fram till 2009 blir av typen crossover, säger utvecklingschefen Bob Lutz.

I takt med stigande bensinpris vänder de amerikanska bilköparna ryggen åt tunga SUV:ar med stora törstiga motorer. Lättare och mer personbilslika modeller med viss jeepkänsla blir allt mer populära, och enligt General Motors kommer crossovermodeller att svara för 2,5 miljoner av de nysålda personbilarna i USA 2005. Om fem år är siffran uppe i 3,5 miljoner, enligt GM:s vice ordförande och produktutvecklingschef Bob Lutz.
Han betonar att GM arbetar intensivt med nya ”trucks” (SUV:ar och pickuper) som är bränslesnålare och har högre komfort än idag. Samtidigt breddas utbudet av crossovermodeller. Under de kommande fyra åren kommer GM att presentera 14 nya modeller av crossovertyp.

GM satsar på crossover - 14 nya modeller till 2009
Utbudet av crossover-modeller ökar explosionsartat. GM kommer under en fyra-årsperiod att presentera 14 nya modeller, varav Chevrolet Equinox (bilden) är en.

I satsningen ingår en rad modeller för hemmamarknaden i USA, men också nyheter för världsmarknaden. Som exempel nämner Lutz konceptmodellerna Opel Antara och Chevrolet S3X. Dessa ska under nästa år presenteras som dynamiskt designade stadsjeepar och lanseras globalt under olika märkesnamn.
Ett av dessa märken är Saab, som får en variant baserad på Chevrolet S3X, sannolikt tillverkad i Sydkorea.

Annons
Annons
Rulla till toppen