Början till slutet för VW Phaeton?

Volkswagen har nu officiellt meddelat att man upphör med försäljningen av lyxbilen Phaeton i USA. Säljmålet var 3 000 bilar per år men hittills har man bara sålt 500 bilar.

Det stolta äventyret med lyxbilen Phaeton är kanske på väg att nå sitt slut, trots att Volkswagen ihärdigt har hävdat att de inte alls tänker lägga ner. Nästa sommar upphör försäljningen definitivt av Phaeton i USA.

Bild 503617
VW Phaeton lämnar USA.
Försäljningsmålet var 3 000 bilar per år och ingenstans borde det väl vara så enkelt som i det förhållandevis välmående USA. Men mer än 500 bilar per år har det inte blivit, inte minst på grund av att de amerikanska priserna för en Phaeton ligger kring 100 000 dollar. V6 diesel har blivit en förhållandevis populär modell av Phaeton i hemlandet Tyskland med diesel säljer inte i USA.
Volkswagen har hela tiden envis försvarat sin Phaeton och hävdat att det måste ta tid att bygga upp en image som trovärdig lyxbilstillverkare. Våra tester här på auto motor & sport visar också att man lyckats mycket väl med Phaeton, men det är inte där skon klämmer. Antalet prestigelösa kunder som är beredda att pynta nära en mille för en Folkvagn är helt enkelt inte tillräckligt många, oavsett hur bra bilen är.
Motsägelsefullt nog är förhållandet inte alls lika svårt för Touareg, som i sina mest påkostade versioner är nästan lika dyr som Phaeton men ändå lyckas sälja hyggligt.
När Audi-chefen i USA, Axel Mees, förra året offentligt kritiserade Phaeton och sa att den borde säljas under Audis namn blev han snabbt uppsagd. Ämnet är alltså känsligt för Volkswagen. "Dont mention the Phaeton" om du vill ha kvar jobbet på Volkswagen!