Försäljningen: Stadigt uppåt, Skoda överraskar

Nybilsförsäljningen ökade i november med 4 procent till 26.617 bilar, jämfört med samma månad förra året. Det ackumulerade resultatet efter elva månader är plus 4,4 procent. Skoda Octavia klättrar in på tionde plats. Miljöbilsförsäljningen i november ökade med 136 procent.

- Den accelererande förnyelsetakten innebär att det nu snabbt kommer ut allt fler trafiksäkrare och miljövänligare bilar på marknaden, kommmenterar Ulf Perbo, vice vd för Bil Sweden. Exempel på detta är den stigande andelen bilar med antisladdsystem, ökningen av antalet bränslesnåla dieselbilar med partikelfilter, expansionen av antalet bilar som drivs med koldioxidneutrala drivmedel som etanol och biogas samt ökningen av antalet hydbridbilar.
Försäljningen av miljöbilar ökade i november med 136 procent jämfört med förra året, och hittills i år har miljöbilsökningen varit 82 procent. (Se separat nyhetsartikel.)
Andelen dieseldrivna personbilar ökar och nådde under november 11,2 procent av månadens totala nyregistreringar. Hittills i år har det sålts 22.840 personbilsdieslar, vilket är 9,2 procent av totalförsäljningen. Men än är det en bit kvar till genomsnittet inom EU, som är ca 45 procent.
Hittills under perioden januari till och med november har 249.300 personbilar registrerats, vilket är 4,4 procent fler än motsvarande period förra året, då 238.823 personbilar registrerades.

Bild 503743
Skoda Octavia har ökat mest i år.
Största vinnare bland de 75 mest sålda är Skoda Octavia, med 240 procents ökning i år. Näst största ökning noterar BMW 1-serien, plus 182 procent. Hybridbilen Toyota Prius är också på stark uppgång: och ligger nu på 41:a plats, med en ökning på 144 procent hittills i år. Andra vinnare är Mitsubishi Colt (+158 procent), Hyundai Tucson (+137) och Mercedes A-klass (+103 procent). Nya SUV:en Kia Sportage kliver direkt in på 58:e plats med 837 sålda bilar hittills i år.