Silvermetallic är populärast - i hela världen

Favoritkulören på bil brukar variera mellan olika länder. Men idag finns det en färg som dominerar på alla marknader: silvermetallic.

Kemiföretaget och färgtillverkaren DuPont har gjort en marknadsundersökning rörande billacker, och speciellt då vilka kulörer som är populärast. Den som reser en del i världen har nog kunnat konstatera att favoritkulören kan variera, men numera är det så att favoriten över alla andra är silvermetallic.

Bild 503726
Silver - alltid gångbart i hela världen. Gult - helt otänkbart för newyorkbon.
För inte speciellt många år sedan var till exempel vitt den absolut vanligaste billacken i Japan. Som mest var 70 procent av alla nya bilar lackerade i vitt. Men så är också japanerna extremt noga med att alltid hålla sina bilar rena och fina.
Andra karaktärsdrag som DuPont funnit är att europeer i allmänhet väljer ganska diskreta färger som vitt, svart, silver och grått. Amerikaner är betydligt modigare och tar gärna något färgglatt. Kulören är verkligen viktig för amerikanerna, DuPont visar att 39 procent av nybilskunderna väljer en annan bilmodell om den inte har rätt kulör.
Ett intressant område är också vilka kulörer som man inte väljer. New York-bor undviker gult, till exempel, eftersom det är en "taxi-färg". Av samma anledning köper tyskar inte bilar lackerade i beige kulör.
Rött är en populär färg världen över, men den finns framför allt på mindre bilar och sportiga modeller. Silver och svart är favoriterna på lyxbilar och större bilar. Svart är förhållandevis poppis på nybilar, men en nackdel på begbilar då tvättrepor och skador syns tydligare på en svart bil.
Topp fem, världen över, är inte helt oväntat silver, vitt, grått, blått och svart. Blått och grönt är färger som man tror kan "utvecklas" och bli mer populära i framtiden.
I framtiden ser DuPont en ännu större variation av kulörer men även en teknisk utveckling av färgerna. Det finns exempelvis prototyper som testas där färgen kan vara svagt reflekterande eller självlysande för att bilar ska synas bättre i mörker.