Opel nära break-even i år

Opels förlustår verkar var över, efter en tuff rekonstruktion, initierad av General Motors Europachef Carl-Peter Forster. Det är möjligt att Opel gör nollresultat redan i år.

Efter sex år av förluster är Opel nära att ta steget över från röda till svarta siffror i bokföringen. Carl-Peter Forster, chef för GM Europe, är övertygad om att vändningen kommer "i en nära framtid", enligt ett uttalande i Automotive News Europe nyligen. Det kan ske redan i år.

Bild 503814
Opel Tigra, en av modellerna som lyfter Opels ekonomi.
Källor inom GM Europe säger att förlusten för hela Europaverksamheten (Opel, Vauxhall och Saab) i år kan bli mellan 300 och 400 miljoner euro. Det är mindre än hälften av förra årets förlust, och antyder att brytpunkten inte ligger alltför långt borta.
Opel svarar för cirka 80 procent av intäkterna inom GM Europe. Till och med oktober i år har Opels försäljning ökat med 1,4 procent i Europa. Bästa resultatet visar Astramodellen, som ökat hela 35 procent mot förra året. GM:s totala försäljning i västra Europa har ökat med tio procent på ett år, till 1,33 miljoner sålda bilar. Marknadsandelen har stigit från 9,6 till 10,6 procent.
Förutom att GM avskedar 12.000 man i Europa, bygger vändningen på fler nya bilmodeller, enligt Forster. Och där är mycket på gång, enligt honom.
Och när det gäller Saab är han optimisk. "Det är inte Saabmärket som har problem, det är vår försäljningsverksamhet", säger Forster. "I Europa säljer vi för få Saabar. Varför säljer vi 28.000 Saabar i England men bara 6.000 i Tyskland? Det finns ingen vettig anledning till det."