DETROIT: Lamborghini Miura återvänder - snart!

Under pågående Detroit-salong visar Lamborghini upp ett spännande koncept - en nytolkning av klassiska Miura. "Strictly concept" säger Audi och Lambo, men vi vet nog vad de menar!

Bild 499503
Klassiska Miura har dykt upp i ny version designad av Walter da Silva. (Klicka på bilden för större.)

Rykten från Italien har de senaste veckorna gjort gällande att Lamborghini (och huvudägaren Audi) bestämt sig för att återuppväcka den klassiska Miura-modellen. Och nu är det bekräftat!
Den nya Miura premiärvisas under Detroit-salongen och bakom ritstiftet hittar vi Walter da Silva, nybliven chefsdesigner för Lamborghini. Tillfället är väl valt, då modellen firar 40-årsjubileum i början på sommaren. Men arbetet gick mycket snabbt - beslutet fattades i november 2005 (!) - även om det varit en dröm sedan ett par år för Walter da Silva att göra en nytolkning på Miura. Uppdraget att utföra fullskalemodellen gick till Uedelhoven Studios, samma företag som byggde konceptbilen Le Mans quattro till Audi.

Bild 499504
Nya Miura är större än orginalet från 60-talet.

Sannolikt är det chassit till kommande Audi-modellen R8, en tyskare variant på Lamborghini Gallardo, som står för grunden till nya Miura. Men konceptbilen är bredare och längre än kommande R8, vilket gör den cirka tio procent större än sin föregångare från 60-talet. Men konceptet ansluter till andra nytolkningar, till exempel Ford GT, som också är något större för att passa kundernas krav.
Bilderna visar en sann konceptbil, byggd i ett enda prototypexemplar för att testa publikens reaktioner. Men något annat är heller inte att vänta med bara några månaders arbete från skiss till färdigt koncept. Däremot är det inte alls omöjligt att Audi/Lamborghini utnyttjar Miuras legendariska namn och verkligen sätter bilen i produktion - även om det officiellt just nu heter att det "bara" är fråga om ett koncept.

Bild 499505
Orginalet var en supersportbil innan begreppet ens var uppfunnet, och det är inget man har ändrat på i den nya versionen... (Klicka på bilden för större.)

På sin tid, från maj 1966 till december 1972, var Lamborghini Miura det häftigaste som gick att köpa. Med mittmotor-V12:a på 370 hk och toppfart på 285 km/h var det en supersportbil innan namnet ens var uppfunnet. Att Miura dessutom var något av det vackraste som formgivits på fyra hjul gjorde förstås inte saken sämre.
Framgångarna med retrobilar som anknyter till gamla tiders godingar har varit flera. Fords GT (baserad på gamla GT40) har sålt som smör i betydligt högre antal än Ford väntat sig.
Att Lamborghini därför tar chansen att återuppväcka Miura är bara logiskt. För att kunna hävda sig bland dagens supersportbilar kan vi räkna med en något uppförstorad V12-motor från Murcielago som ger upp emot 700 hk, placerad bakom sätena givetvis.
Till skillnad från originalbilen blir motorn monterad i längsled och bilen får välbehövlig fyrhjulsdrift. Priset blir sannolikt i nivå med en Ferrari Enzo, cirka sju miljoner kronor, även om kunderna på den här nivå inte är så knussliga med någon miljon hit eller dit...

Bild 499506Se Miura i webb-TV!