SPIONERAT: Nya stora Corsa kommer i juli

Opels småbil Corsa har genomgått samma tillväxtprocess som Fiat Punto. Den har lagt ut på alla ledder och är nu rymlig för fyra vuxna med bagage. Premiär blir det på bilsalongen i London i juli.


Bild 500097
Årets häftigaste maskering? Solklart är i alla fall att nya Opel Corsa blir rejält mycket större. Premiär utan maskering blir i London i juli. (Klicka för större).


Nya Corsa, som säljs som Vauxhall i Storbritannien, har utvecklats i samarbete mellan Opel och Fiat, och Corsa delar ungefär 60 procent av komponenterna med Fiat Grande Punto.
Båda har växt till sig ordentligt, i likhet med de franska konkurrenterna Renault Clio och Peugeot 207. Nya Corsa är 15 cm längre, 6 cm bredare och 5 cm högre än föregående generation. Bagagevolymen har ökat med 15 liter till 275, vilket är hyggligt i småbilsklassen. Givetvis går baksätet att fälla ner när man behöver lasta större saker.
Corsa kommer, i likhet med storebror Astra, med tre alternativt fem dörrar. Tredörrarsversionen har mer coupéliknande drag och är den variant som erbjuds med starkaste motorn och sportigaste utrustningen.
Liksom det övriga Opel/Vauxhallprogrammet kommer Corsa med ett brett motorutbud - från en enlitersmaskin på 60 hästkrafter till värstingvarianten som har minst 190 hästar och klarar 0 -100 km/h på runt 7 sekunder. Den blir direkt utmanare till Peugeot 207 GTI.
Dieslar erbjuds givetvis också: 1,3-litersmotorn, som Corsa delar med Punto, finns med 75 och 90 hästar, och för den som kräver mer tryck finns en oljebrännare på 1,7 liter som ger 125 hästkrafter.
Förhandsuppgifter säger att Corsa får antisladdsystem som standard, och att det inte går att stänga av.
Interiören blir enligt vår spionfotograf betydligt gladare än hittills, och en finess lär bli möjligheten att byta ut delar av textilklädseln på säten, dörrar och paneler efter tycke och smak - enligt samma princip som hos Peugeot 1007.
På samma plattform som Corsa planeras även en mini-SUV, som utvecklas av GM-Daewoo i Korea, liksom en mini-MPV som ska ersätta Meriva om ett par år. Även nästa generation av coupé-cabben Tigra lär baseras på samma grundteknik när den ska förnyas 2010 eller 2011.
Opel/Vauxhall Corsa premiärvisas på den internationella bilsalongen i London i juli och väntas finnas i handeln under september.