Världsrekord i rattfylla

En lastbilschaufför i Litauen innehar ett nytt, inofficiellt världsrekord i rattfylla. När han stoppades uppmätte polisen 7,27 promille i blodet, ungefär dubbelt av vad som krävs för att döda en "vanlig" människa!


När polisen stoppade den litauiska lastbilsföraren misstänkte de att han var rattfull. Men de kunde inte ana nivån på rattfyllan - 7,27 promille!
Den 41-årige Vidmantas Sungaila uppgav själv att han hade varit ute och festat hela natten och på morgonen svepte han en (hrm…) öl för att komma i form igen innan han satte sig vid ratten. Polisen mätte alkoholhalten i blodet två gånger för att vara säkra men fick samma otroliga resultat, 7,27 promille.
En "vanlig" människa blir medvetslös långt tidigare och andningsreflexen upphör vid ungefär 3,5 promille. Men Vidmantas Sungaila var vid gott humör under polisförhöret och satt och log hela tiden.
Gränsen för rattfylla går vid 0,4 promille i Litauen, en gräns som alltså Sugaila överträdde 18-faldigt! Alkoholrelaterade olyckor är vanligt i Litauen där cirka 760 människor dör i trafiken varje år, trots att landet bara har 3,5 miljoner invånare.