Tuffaste terrängbilen får eget museum

Det började för 55 år sedan. Mercedes byggde sin första Universalmotorgerät, förkortat Unimog, in fabrik i Gaggenau, Tyskland. Nu är produktionen av "universalmotorapparaten" flyttad, men...
Annons

Det började för 55 år sedan. Mercedes byggde sin första Universalmotorgerät, förkortat Unimog, in fabrik i Gaggenau, Tyskland. Nu är produktionen av "universalmotorapparaten" flyttad, men kvar i Gaggenau finns Unimogmuseet, som öppnade nyligen. Missa inte det på Tysklandssemestern.

Tuffaste terrängbilen får eget museum
Den första Unimogen byggdes i Gaggenau 1951. Den kan beskådas i museet. (Klicka på bilden för större.)

Den 3 juni 1951 lämnade den första Unimogen, U 2010, fabriken i Gaggenau. Det blev startskottet för en lång framgångshistoria. Unimog byggs fortfarande efter grundprincipen att den ska ta sig fram i all terräng och att den kan förses med i stort sett vilka arbetsredskap som helst.
Och faktum är att den behållit sitt funktionella utseende genom åren.
Tankarna på en traktorliknande lastbil som kunde förses med olika arbetsredskap föddes i slutet av andra världskriget av Albert Friedrich, som var utvecklingschef för Daimler-Benz flygmotorer. I oktober 1946 hade hans kollega Heinrich Rössler på kort tid byggt en prototyp till den unika arbetsmaskinen Unimog, som skilde sig från dåvarande traktorer på flera väsentliga punkter: den hade fjädrade och dämpade axlar, lika stora hjul fram och bak, drivning och bromsar på alla fyra hjulen samt diffspärr på båda axlarna. Dessutom hade den kraftuttag med axlar från en fördelningsväxellåda framtill, mitt på och baktill. På chassit monterades en lastbilshytt med ”mjukstoppade säten”.

Tuffaste terrängbilen får eget museum
Den häftigaste Unimog som byggts är U500 Black Edition Brabus med 280 hk och 1.100 Nm. Toltalvikt 12 ton, toppfart 120 km/h. (Klicka på bilden för större.)

Första serietillverkningen kom igång 1948 i staden Göppingen, men efter cirka 600 tillverkade Unimog flyttade verksamheten till Gaggenau, där det fram till 2002 tillverkades 320.000 Universalmotorgeräte, I dag ligger produktionen hos DaimlerChrysler i Wörth i förbundsstaten Rheinland-Pfalz.
Unimog har en speciell karisma, och i dag finns Unimog-klubbar runt om i världen med runt 5.000 medlemmar i 30 länder. En av dessa är en buddistisk munk, som kör Unimog hemma i Japan.
Och nu står Unimog-museet färdigt i Gaggenau. På dagen 55 år efter att första Unimogen kördes ut ur fabriken, invigdes museet den 3 juni.

Tuffaste terrängbilen får eget museum
Unimog-museet är ett upplevelsemuseum där man både kan lära sig teknik och få åka med på en terrängbana.

Byggnaden, som kostat 3,2 miljoner euro, har en total golvyta på 1,320 kvadratmeter. Där ryms utställda Unimog-fordon från 1945 och framåt, men också levande avdelningar där barn och ungdomar interaktivt kan lära sig mer om teknik. Där kan man också få veta varför en Unimog är överlägsen en elefant. Eller vilka band det finns mellan Unimog och Hollywood. Till och med Elvis och Franz Beckenbauer (tyska fotbollförbundets kapten) finns med i showen.
Givetvis finns där också en souvenirbutik med Unimogmodeller och andra samlarprylar.
Utanför museibyggnaden finns de verkligt spännande upplevelserna: på en drygt 4.000 kvadratmeter stor testbana kan man åka med olika Unimog-fordon över stock och sten, genom schikaner och uppför och nedför branta kullar.
Museet är öppet tisdag till söndag klockan 10 till 17. En familjebiljett kostar 11 euro.

Annons
Annons
Rulla till toppen