Top Gear-stjärna svårt skadad

TV-presentatören Richard Hammond - mest känd från BBC:s "Top Gear" - skadades mycket svårt vid en krasch under onsdagen. Enligt ögonvittnen var hastigheten över 450 km/h när jetbilen Vampire slog runt.

Bild 501367
Richard Hammond är känd för svensk TV-publik för bland annat "Top Gear" och "Brainiac".
Olyckan skedde i samband med inspelningarna av ett nytt avsnitt av det populära TV-programmet Top Gear.
Den orädde TV-presentatören satt bakom spakarna i Vampire, en jetdriven rekordbil. Han var på god väg mot det brittiska hastighetsrekordet på land, som lyder på 483 km/h. Rekordet är satt av Colin Fallows med just denna bil.
- Klockan kvart i sex i kväll fick vi larm från brandtjänsten att en mansperson satt fast i en jetbil som låg upp och ner på Elvington-flygfältet utanför York, säger Mike Thompson vid North Yorkshire-polisen till Daily Mirror.
Brandmannen Dave Odgen blev vittne till olyckan. Han säger till Sky News att Hammond pratade med räddningspersonalen medan han togs ur bilen.
- Mannen hade allvarliga skador och flögs till sjukhuset i Leeds. Där finns en specialistavdelning för neurologiska skador.
Den 997 kilo tunga Vampire är drygt nio meter lång och drivs av en Rolls Royce Orpheus jetmotor.
Förutom i Top Gear förekommer den 36-årige Richard Hammond bland annat också i TV-programmet "Brainiac", som även det sänds i svensk teve.
Enligt de senaste rapporterna är Hammond allvarligt skadad, men "tillståndet har förbättrats". Det bekräftas också att Hammond var ute på rekordförsök och hade redan gjort flera körningar med bilen när den plötsligt girade till höger, och började volta.

Bild 501368
Jetbilen Vampire har det brittiska fartrekordet på land med 483 km/h.