Söderlind: Euro NCAP har problem

Det är premiumtyskarna som sett till så att Euro NCAP inte är en tandlös ”alla-bilar-är-säkra”-stämpelmaskin. Märkligt.När i stort sett allt utom små koreanska Chevor får...
Annons

Det är premiumtyskarna som sett till så att Euro NCAP inte är en tandlös ”alla-bilar-är-säkra”-stämpelmaskin. Märkligt.
När i stort sett allt utom små koreanska Chevor får toppbetyg, fanns absolut risken.

Söderlind: Euro NCAP har problemMen stora Audi Q7 bet nyligen hårt i krockmuren och fick bara fyra stjärnor. För knappt två år sedan genomled BMW sin krockkatastrof, med den då nya 5-serien.
BMW:n hade kanske klarat tre stjärnor i sitt första test, ingen vet, eller rättare sagt, de som vet vill inte tala om. Men BMW byggde om ordentligt för att till sist klara fyra stjärnor.
Men varför är just tyska prestigemärken så nonchalanta? Varför är de usla på krishantering? Varför utsätta sig för kritik och varumärkesdevalvering, när det bara är att göra som fransoserna och bestämma sig. Citroën, Renault och Peugeot har inte släppt ifrån sig annat är femstjärnigt på flera år.
Direkt efter krocken ville vi ha en förklaring från Audi varför en svetsfog i Q7 sprack och dockan på förarplats fick svåra skador. Ska man testa om, vad ska hända med bilar som redan sålts – men svaret dröjde. PR-avdelningen i Tyskland jobbade övertid, eller inte alls. Man lät tiden gå.
När vi till sist får en kommentar från Eva-Maria Elstner, PR-chef för Audi i Sverige, låter det så här:
"Orsaken är okänd, det finns inget produktionsfel. Samma fel har inte uppstått på andra bilar och jag har ingen förklaring. Men vi är nöjda med resultatet, visst hade vi önskat fem stjärnor, men testet måste ses i sin helhet. Vi har inte tagit beslut om att göra om testet."
Det här är en usel tröst för de som köpt sig en Audi för 500.000, 600.000, 700.000, eller 800.000 kronor… För trovärdighetens skull borde Audi låta Euro NCAP välja ut en begagnad Q7 av tidigare produktionsdatum än den krockade bilen, och göra om testet.
Jag är inte orolig för de som kör Q7, bilen är stor, hög och tung. Men som kund skulle jag inte gilla resultatet, och framförallt inte Audis reaktion. Betalar man premium ska man få detsamma.
BMW byggde aldrig om den första årsmodellen av 5-serien, och Audi lär inte göra något åt alla byggda Q7.
Toyota, bilvärldens Bror Duktig, har också en Euro NCAP-skam i bagaget.
I nya Toyota RAV4, som också bara fick fyra stjärnor, löste krockkuddarna ut för sent, och det är fixat på alla bilar som byggts efter testet. Men alla bilar byggda före testet har fortfarande kuddar som kommer att lösa ut för sent!
Euro NCAP har varit för snälla och inte redovisat tester som "gått snett" – utan låtit tillverkarna testa tills de varit nöjda.
2007 ska alla testresultat redovisas och till hösten kommer förmodligen whiplash-skyddet vara med i bedömningen och det maximala antalet stjärnor vara sex.
2008 kommer basversionerna att testas. Nu kan man testa en välutrustad bil, och sälja osäkra budgetmodeller.
Men varför vägrar EuroNCAP att lämna ut krockfilmerna på Q7? Jag har frågat ordförande Claes Tingvall, presschefen Anders Lie och chefen i Bryssel Francoise Dotraux, utan resultat. Audi försökte i alla fall svara.
Problemet för EuroNCAP är att bilköparena i EU i stort skiter i resultaten. BMW 5 och Q7 säljer. Citroën, Renault & Peugeot backar.
I Sverige boomar "miljöbilar" tack vare en luddig definition som betyder rabatt.
Först när EuroNCAP:s resultat ger avtryck i plånboken kommer bilköparna att bry sig. Premiumbilsköpare vill inte betala extraskatt för att de har en "osäker bil".

Annons
Annons
Rulla till toppen