Söderlind: Rätt eller fel av SVT att granska RAV4?

I kväll sänder SVT sitt program ”Uppdrag granskning”, där Toyota RAV4:s krockegenskaper hamnar under luppen.Media ska vrida, vända och driva utvecklingen framåt. Men utan att...
Annons

I kväll sänder SVT sitt program ”Uppdrag granskning”, där Toyota RAV4:s krockegenskaper hamnar under luppen.
Media ska vrida, vända och driva utvecklingen framåt. Men utan att ha sett inslaget ställer jag mig två viktiga frågor:
Vad är tillräckligt bra?
Varför inte ägna sändningstiden åt att ”sätta dit” bilar som bara får två och tre stjärnor?

Söderlind: Rätt eller fel av SVT att granska RAV4?

Toyota har gått ut med ett brev till media före sändningen, där man är tämligen upprörda över Uppdrag gransknings inslag. "…felaktig och snedvriden informationsspridning om säkerheten i nya Toyota RAV4."
Fakta är såvitt jag vet följande: I ett krocktest fick RAV4 29,22 poäng vilket kvalificerar bilen för fyra stjänor. Men krockkudden smällde av lite tidigt och gjorde inte sitt skyddsarbete optimalt.
I ett andra test var detta åtgärdat och bilen fick 32,44 poäng – vilket fortfarande är lika med fyra stjärnor.
Euro NCAP rekommenderade Toyota att bygga om de tidigt producerade bilarna så att de skulle bli lika säkra som de uppgraderade bilarna.
Men Toyota vill inte göra det med motiveringen: Ingen annan bil i klassen har fått mer än fyra stjärnor. "Toyota har därför beslutat att det inte finns skäl att tillmötesgå Euro NCAP eftersom båda testerna uppvisar mycket bra resultat som vi anser att det finns all anledning att vara nöjda med."
Alltså, ska vi vara nöjda med fyra stjärnor? Sveriges mest sålda bil, Volvo V70 skulle för övrigt få fyra stjärnor om den krocktestades. Är den tillräckligt säker?
Vet Toyota mer om vad som är "tillräckligt säkert" än Euro NCAP? Har man forskat kring detta, eller är det bara ett uttalande?
Finns det forskning i verkliga olyckor som kan visa om det finns riktiga säkerhetsskillnader mellan fyrstjärniga och femstjärniga bilar?
Själv skulle jag hellre ha en RAV4 med krockkuddar som smäller av "rätt" än de som smäller av "fel", men jag skulle absolut inte vara rädd bakom ratten på en "gammal" RAV4.
Visst skulle det vara snyggt av Toyota – världens rikaste bilbolag – om man byggde om de mindre säkra bilarna. Men det vore ännu bättre om två och trestjärniga bilar inte såldes.
Max säkra bilar måste vara bra, men nu behövs forskning som visar på hur mycket bättre bilar är som fått bra betyg i NCAP, än de som fått dåligt eller bara medelbra betyg. Om de nu är påvisbart bättre?
När vi frågade våra läsare på denna sajt hur viktigt Euro NCAP:s testresultat är för deras bilköp blev svaret som jag misstänkte: 76 procent tycker att det är viktigt, men inte avgörande. Bra sju procent tycker att det är helt avgörande.
Jag håller med läsarna, säkerhet är viktigt, men om det är en bil som jag gärna vill ha, kan jag nöja mig med fyra stjärnor.
Däremot vore en ekonomisk morot för bilar med högsta krocktestbetyg inte dumt.
Så slå på tv:n i kväll (SVT 1 klockan 20.00) och se om de granskande journalisterna har rätt eller om Toyota vet bäst.
Mitt tips: det blir pinsamt från båda sidor.

Annons
Annons
Rulla till toppen