GM testar 100 bränslecellsbilar

General Motors kommer att genomföra ett omfattande test med bränslecellsbilar som tankas med hydrogen. En flotta på 100 bränslecellsbilar kommer att köras av firmor och...
Annons

General Motors kommer att genomföra ett omfattande test med bränslecellsbilar som tankas med hydrogen. En flotta på 100 bränslecellsbilar kommer att köras av firmor och privatpersonen i USA och Tyskland för att testa hur tekniken fungerar i praktiken.

När Frankfurtsalongen nalkas duggar nyheterna tätt. Den ena tillverkaren försöker bräcka de andra och ingen kan ha undgått att i år vill alla vara så miljövänliga som möjligt. General Motors presenterar nu att de kommer att genomföra ett stort verklighetstest av 100 bränslecellsbilar som tankas med vätgas och släpper endast ut vattenånga ur avgasröret. 90 av dessa bilar kommer att köras och utvärderas av firmor och privatpersoner i USA och tio av bilarna kommer rulla i Berlin där det redan nu finns två tankställen av vätgas.
Bilarna är kombibilar av medelklasstorlek av märket Chevrolet och elmotorn producerar 100 hk. Det räcker till för att ge bilen en toppfart av 160 km/h och en räckvidd på tillräckliga 320 kilometer. De skall klara temperaturer på ned till minus 15 grader.
GM:s Europapresident, Carl-Peter Forster, har stor tilltro till den nya tekniken och säger att han hoppas på att man år 2010 kan likställa bränslecellsbilar med dagens bilar när det gäller prestanda, driftsäkerhet så väl som kostnadsnivå.

Annons
Annons
Rulla till toppen