Mercedes vill leda miljötåget in i 2010-talet

Den stora tillverkaren från Stuttgart satsar på flera tekniska lösningar för att skapa miljövänligare bilar. Det sker med allt från Bluetech- och hybridteknik via diesotto-motorer...
Annons

Den stora tillverkaren från Stuttgart satsar på flera tekniska lösningar för att skapa miljövänligare bilar. Det sker med allt från Bluetech- och hybridteknik via diesotto-motorer till bränsleceller.

Mercedes vill leda miljötåget in i 2010-talet

Mercedes E300 Bluetech kommer till Europa under 2008. Den har 211 hk och 540 Nm och förbrukningen uppges till 7,3 l/100km. Den ska klara Euro5-kraven som kommer 2011.

Åtgärderna för att minska miljöpåverkan från fordonen är flera. Hybridsystem, nedskalning av bensinmotorer, extra snåla dieselmotorer, bränsleceller, E85, gasbilar och så vidare. Listan kan göras lång och det finns många olika åsikter om vilken väg som är den rätta. Exempelvis kan man läsa på vår hemsida att Renault inte tror på hybridteknikens fördelaktigheter utan väljer att utveckla dieseltekniken. Mercedes väljer att inte enbart satsa på en lösning utan gör nu en bred satsning som innefattar flera av dessa alternativ.
Dels kommer dieselmotorer med Bluetech-teknik till Europa under 2008. Sedan 2006 har det funnits en E300 Bluetech på den amerikanska marknaden men nu kommer alltså denna dieselteknik även till Europa.
Bluetech-tekniken gör att även dieselbilarna klarar av de hårda avgaskraven som finns i USA. Under 2008 lanseras denna teknik i fler modeller, bland annat R-, ML- och GL-klassen. Senare under året kommer den första fyrcylindriga dieselmotorn med denna avgasreningsteknik, med en 204 hk stark C250 Bluetech. Förbrukningen blir beskedliga 5,2 l/100km med ett CO2-utsläpp på 138 g/km.
En annan nyhet är att även Mercedes kommer med hybridteknik i sina bilar. Första fullhybriden blir ML450 hybrid som kommer år 2009. Med en 256 hk stark bensinmotor, som tar hjälp av två elmotorer på sammanlagt 56 hk, skall förbrukningen, enligt rykten, minska ner till 7,7 l/100km.
Samma bensinmotor, men med en endsam elmotor på 20 hk, kommer under 2009 att återfinnas i Mercedes S-klass. Denna S-klass hybrid får sedan sällskap ett år senare av en dieselhybrid i form av S 300 Bluetech Hybrid. Ytterligare ett år framåt i tiden, alltså 2011, kommer troligtvis även S 400 Bluetech Hybrid. Under detta år hittar hybridtekniken dessutom ned i de mindre E- och C-klass.

På Frankfurtsalongen kommer man att kunna skåda Mercedes F 700 som har Mercedes senaste uppfinning – Diesottomotorn. Diesottomotorn förenar tekniken från både bensin- och dieselmotorn för maximal effekt men minimal förbrukning. Den 5,18 meter långa och cirka 1,7 ton tunga konceptbilen är bestyckad med en 1,8 liters turboladdad diesottomotor med hybridteknik. Denna framtidsstudie skall enligt Mercedes ge hela 250 hk men endast förbruka 5,3 l/100km i snittförbrukning. Tyvärr vill inte Mercedes uppge när vi kan förvänta oss denna teknik ute på marknaden.
Men Mercedes försöker också utveckla alternativa bränslekällor och 2010 hoppas Mercedes att de kan lansera en liten skara av bränslecellsbilar på marknaden. Grundobjektet är en B-klass som får en 136 hk stark elmotor.
Konkurrensen om vilken tillverkare som är bäst på miljöteknik blir allt hårdare och Mercedes vill med dessa lösningar komma allra längst fram i täten.

Annons
Annons
Rulla till toppen