Nytt världsrekord i topphastighet - 412 km/h!

Det amerikanska företaget American Shelby Cars, SSC, är innehavare av det nya officiella världsrekordet i topphastighet. Deras Ultimate Aero Twin Turbo bil körde två försök i motsatt riktning och den genomsnittliga hastigheten blev 411,76 km/h. Det innebär att SSC även kört snabbare än Bugattis Veyrons inofficiella rekord på 407 km/h.


Bild 364056

Innehavare av det nya värlsrekordet i topphastighet - SSC Ultimate Aero Twin Turbo. 412 km/h är inte fy skam! KLICKA FÖR STÖRRE


Som vi rapporterat förut var det bara en tidsfråga vem som skulle bli först i höst med ett nytt världsrekord i topphastighet för serieproducerade gatbilar. Koenigseggs gamla rekord från 2005 på 388 km/h, uppmätt vid Nardo-banan i Italien och kontrollerat av representanter från Guinness rekordbok, levde på övertid och hade överträffats av inte minst Bugatti Veyron - dock utan Guinness närvarande.
Amerikanska Shelby Super Cars, SSC, gjorde ett första försök att slå det gamla rekordet i våras men hade då extrem otur med vädret som var osedvanligt kallt för årstiden. Man har senare gjort fler tester i lägre hastighet och nu var det alltså dags för ett nytt rekordförsök enligt Guinness riktlinjer. Mätningarna övervakades av det oberoende företaget Dewetron.

Bild 364057

Rekordhastigheten uppmättes på en vanlig landsväg, vilket inte gör bedriften mindre imponerande. KLICKA FÖR STÖRRE


Rekordförsöket skedde på en avstängd landsväg i Washington (delstaten) och enligt reglerna ska en hastighet uppmätas i ena riktningen, sedan vänder bilen och måste inom en timme göra ett nytt försök i motsatt riktning. Den officiella hastigheten räknas sedan ut som genomsnittet av de två rekordförsöken.
Första körningen registrerade en hastighet av 413,83 km/h och i motsatt riktning blev hastigheten 409,71 km. Den nya, officiella rekordhastigheten är därmed 411,76 km/h!
Mittmotorbilen Ultimate Aero Twin Turbo har en mittmotor som med dubbla turboaggregat ska ge 1.183 hk, alltså närmare 150 hk mer än Bugatti Veyron.

Bild 364058

Den "lilla" smallblockmotorn på 387 kubiktum, 6,3 liter, ger hela 1.183 hk med hjälp av dubbla turboaggregat. KLICKA FÖR STÖRRE