Nytt världsrekord i topphastighet – 412 km/h!

Det amerikanska företaget American Shelby Cars, SSC, är innehavare av det nya officiella världsrekordet i topphastighet. Deras Ultimate Aero Twin Turbo bil körde två försök...
Annons

Det amerikanska företaget American Shelby Cars, SSC, är innehavare av det nya officiella världsrekordet i topphastighet. Deras Ultimate Aero Twin Turbo bil körde två försök i motsatt riktning och den genomsnittliga hastigheten blev 411,76 km/h. Det innebär att SSC även kört snabbare än Bugattis Veyrons inofficiella rekord på 407 km/h.

Nytt världsrekord i topphastighet - 412 km/h!

Innehavare av det nya värlsrekordet i topphastighet – SSC Ultimate Aero Twin Turbo. 412 km/h är inte fy skam! KLICKA FÖR STÖRRE

Som vi rapporterat förut var det bara en tidsfråga vem som skulle bli först i höst med ett nytt världsrekord i topphastighet för serieproducerade gatbilar. Koenigseggs gamla rekord från 2005 på 388 km/h, uppmätt vid Nardo-banan i Italien och kontrollerat av representanter från Guinness rekordbok, levde på övertid och hade överträffats av inte minst Bugatti Veyron – dock utan Guinness närvarande.
Amerikanska Shelby Super Cars, SSC, gjorde ett första försök att slå det gamla rekordet i våras men hade då extrem otur med vädret som var osedvanligt kallt för årstiden. Man har senare gjort fler tester i lägre hastighet och nu var det alltså dags för ett nytt rekordförsök enligt Guinness riktlinjer. Mätningarna övervakades av det oberoende företaget Dewetron.

Nytt världsrekord i topphastighet - 412 km/h!

Rekordhastigheten uppmättes på en vanlig landsväg, vilket inte gör bedriften mindre imponerande. KLICKA FÖR STÖRRE

Rekordförsöket skedde på en avstängd landsväg i Washington (delstaten) och enligt reglerna ska en hastighet uppmätas i ena riktningen, sedan vänder bilen och måste inom en timme göra ett nytt försök i motsatt riktning. Den officiella hastigheten räknas sedan ut som genomsnittet av de två rekordförsöken.
Första körningen registrerade en hastighet av 413,83 km/h och i motsatt riktning blev hastigheten 409,71 km. Den nya, officiella rekordhastigheten är därmed 411,76 km/h!
Mittmotorbilen Ultimate Aero Twin Turbo har en mittmotor som med dubbla turboaggregat ska ge 1.183 hk, alltså närmare 150 hk mer än Bugatti Veyron.

Annons
Annons
Rulla till toppen