Colin McRae död i helikopterkrasch!

Rallystjärnan Colin McRae omkom i en helikopterkrasch tillsammans med tre andra personer, däribland hans femåriga son, under lördagen. Orsaken till olyckan är inte känd. Colin...
Annons

Rallystjärnan Colin McRae omkom i en helikopterkrasch tillsammans med tre andra personer, däribland hans femåriga son, under lördagen. Orsaken till olyckan är inte känd. Colin McRae blev 39 år. Han gjorde debut i Rally-VM i Sverige 1987 och gjorde så sent som förra året ett inhopp i Turkiets rally.

Colin McRae död i helikopterkrasch!

Alla älskar en ”vinnare” och det var Colin McRae. Han gjorde vad som helst för att vinna en specialsträcka och blev lika känd för sina segrar som sina spektakulära avåkningar. Ett stort hjärta, en lysande talang. Och tyvärr lämnar han den här världen tillsammans med sin femåriga son, sörjd av hustru Alison och dotter Hollie, samt storebror Alistor, en syster och sina föräldrar, däribland sin pappa Jim McRae som var flerfaldig rallymästare i England. KLICKA FÖR STÖRRE

Vid 14-tiden på söndagen släppte polisen i Strathclyde namnen på de personer som fanns ombord på helikoptern. Alla fyra omkom omedelbart och rallystjärnan Colin McRae och hans femåriga son Johnny var två av de personer som fanns ombord. De andra två var Johnnys jämnåriga kompis Ben Porcelli och Graeme Duncan, 37 år, en vän till familjen. Den officiella identifieringen väntas blir klar i början på veckan.
Helikopterkraschen skedde i Jerviswood, i närheten av Lanarkshire, bara en knapp kilometer ifrån Colin McRaes hem i Skottland. Helikoptern började brinna, vilket gjorde räddningsarbetet och identifieringen svår.
Colin McRae debuterade i WRC, Rally-VM, i Svenska Rallyt 1987. Han hade tidigare tävlat i Skottland och gjorde direkt intryck på både publik och rallyteamen med sin tuffa och våghalsiga stil.
Colin McRae tävlade för Subaru, Ford, Citroën och Skoda. Sammanlagt körde han 146 WRC-rally, vann 23 av dem och även om han för många tycks ha varit med ”alltid” så vann han faktiskt VM bara en gång, 1995. Men då blev han Storbritanniens förste WRC-mästare och för många engelsmän personifierade han sporten.
Senaste VMW-körningen blev i Turkiet förra året, då McRae hoppade in för den skadade Sebastien Loeb i Citroën-stallet.
Colin McRae blev känd för en publik långt utanför de vanliga rallyentusiasterna då han 1998 satte sitt namn på ett dator- och tvspel som skulle bli väldigt framgångsrikt ”Colin McRae Rally”. För första gången gick det att riktigt på allvar förmedla något av den körkänsla som det innebär att framföra en rallybil. Spelet innebar mycket för rallysporten men också för McRae som person. Hos den stora allmänheten är förmodligen Colin McRae den mest kända rallyföraren någonsin.
För Storbritannien är McRaes död extra svår då man på kort tid förlorat två av sina stora rallystjärnor. Richard Burns, som vann rally-VM för Subaru 2001, dog 2005 i sviterna efter en hjärntumör.

Annons
Annons
Rulla till toppen