Saab testar nya 9-4X

Våra spionfotografer har försett oss med bilder på Saab 9-4X, dold under skalet av en Chevrolet TrailBlazer/Saab 9-7X. Saab-chefen Jan-Åke Jonsson har berättat att modellen...
Annons

Våra spionfotografer har försett oss med bilder på Saab 9-4X, dold under skalet av en Chevrolet TrailBlazer/Saab 9-7X. Saab-chefen Jan-Åke Jonsson har berättat att modellen ska få premiär nästa år, sannolikt i Detroit i januari.

Saab testar nya 9-4X

Mulan döljer ny teknik under skalet av en Chevrolet TrailBlazer med påhängd front från Saab 9-7X. KLICKA FÖR STÖRRE

Spionbilderna på 9-4X berättar inte mycket om designen eftersom det är en ”mula”, det vill säga en bil som bär på teknik som testas men det sker under skalet på en befintlig modell.
Vad vi däremot kan se på bilderna är att Saab 9-4X får individuell hjulupphängning runt om – vilket inte var någon överraskning. Under skalet av Chevrolet TrailBlazer borde man ha hittat en stel bakaxel men här sitter det alltså ett annat chassi och vi kan se att de nedre länkarmarna bak är gjorda i gjuten aluminium.

Saab testar nya 9-4X

Individuell hjulupphängning runt om, det brukar väl inte TrailBlazer ha? Nä, det här är ett nytt chassi som testas. KLICKA FÖR STÖRRE

Vad man också kan se är att 9-4X får ett något kortare avstånd mellan hjulaxlarna, jämfört med TrailBlazer. Framhjulen sitter tillbakaflyttade med några centimeter i de förstorade hjulhusöppningarna. En annan detalj i sammanhanget är att tankpåfyllningen flyttats till rätt sida (höger) jämfört med vänstersidan där TrailBlazer har sin påfyllning.
På samma parkering som ”mulan” stod fanns det även en Opel Vectra och en Saab 9-3 (helt standard). Att det var GM-tekniker som var ute och jobbade torde alltså stå klart, men exakt vad de gjorde vet vi förstås inte.

Saab testar nya 9-4X

Är det den här nya V6-dieseln som man testade i ”mulan”? Jan-Åke Jonsson, vd på Saab, har i alla fall bekräftat att 9-4X får den nya GM-dieseln. KLICKA FÖR STÖRRE

Ett möjligt uppdrag skulle kunna vara att testa den 2,9-liters V6-diesel som 9-4X ska få. Motorn har visats av GM i våras och debuten sker i Cadillac CTS, men även Saabs framtida modeller får den avancerade dieselmotorn.
Saab-chefen Jan-Åke Jonsson berättade nyligen i en intervju att 9-4X ska premiärvisas nästa år och sannolikt blir det då i Detroit. 9-4X ska byggas i en fabrik i Mexico, parallellt med en systermodell från Cadillac. De båda modellerna ser dock helt olika ut och ”är inte lika”, enligt Jonsson.
Saab 9-4X får Haldex fyrhjulsdrift, XWD, vilket alltså är samma teknik som man visade upp i 9-3 Aero XWD i somras. Jan-Åke Jonsson nämner inget om Haldex elektroniska diffbroms, eLSD, men vi får väl anta att den finns med åtminstone som ett tillval.

Annons
Annons
Rulla till toppen