Ford behöver bättre villkor än GM

Bilarbetarfacket UAW och General Motors lyckades sy ihop ett nytt fyraårigt avtal i förra veckan. Snart ska UAW inleda motsvarande förhandling med Ford och Chrysler....
Annons

Bilarbetarfacket UAW och General Motors lyckades sy ihop ett nytt fyraårigt avtal i förra veckan. Snart ska UAW inleda motsvarande förhandling med Ford och Chrysler. Men redan nu signalerar Ford att man måste ha bättre villkor än de som GM fick – lönekostnaderna i USA behöver sänkas med 30 procent.

General Motors hittade tillsammans med bilarbetarfacket United Auto Workers, UAW, ett recept för hur framtida löner och sjukvårdsförsäkringar ska se ut. Parterna är överens och nu återstår ”bara” omröstningen bland medlemmarna, sedan är avtalet klart.
Motsvarande förhandlingar med de andra två stora amerikanska tillverkarna, Ford och Chrysler, ska snart sätta igång och UAW har meddelat att man hoppas på att få igenom ett liknande avtal med dessa.
Men förhandlingarna med Ford blir kanske svårare än UAW hade hoppats. General Motors har tagit sig igenom den värsta krisen och även om mycket arbete återstår för att göra GM riktigt lönsamt igen så har man tillräckligt mycket finansiella muskler för att få ihop vad som krävs för den fristående försäkringsfond som UAW ska skapa.
Fords situation är betydligt värre, man ligger flera år efter GM i sin rekonstruktion och har inte alls samma goda finanser. Ford-chefen Alan Mulally har redan sagt att han förväntar sig inget mindre än ett avtal som placerar Ford på samma konkurrensfördelaktiga nivå som de asiatiska biltillverkarna. Och för att nå dit behöver lönekostnaderna sänkas med 30 procent!
UAW:s ledning är smarta nog att inse att man inte kan tvinga fram ett avtal som gör att Ford går omkull. Huvudmålet är att trygga jobben i USA, annars placerar Ford produktionen i Mexico eller andra låglöneländer. Men hur långt facket är villigt att kompromissa återstår att se. Förhandlingarna med Ford kan bli betydligt tuffare än de med GM.

Annons
Annons
Rulla till toppen