Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Hur ser våra bilar ut om 50 år? Alltså så där sju åtta bilgenerationer framåt i tiden? Skisserna här ger en idé hur de stora...
Annons

Hur ser våra bilar ut om 50 år? Alltså så där sju åtta bilgenerationer framåt i tiden? Skisserna här ger en idé hur de stora biltillverkarnas innovatörer tänker. Flera är inne på att bilen kan förvandla sig efter transportbehov – som leksakernas Transformers.

Varje år under bilsalongen i Los Angeles presenteras resultatet av en designtävling med bilen i fokus, där världens ledande formgivare får fantisera kring ett givet tema. I år hette uppdraget ”Robocar 2057” – att visualisera de fordon vi kommer att använda för transporter om 50 år.
Skisserna från åtta av Kaliforniens ledande designstudios ger fascinerande framtidsvisioner.

Audi Virtuea Quattro

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Bidraget från Audis kaliforniska designcenter är ett ensitsigt fordon ungefär som en segelflygplanscockpit på hjul. Drivsystemet har vätgas som bränsle. Med holografiteknik kan bilens yttre virtuella form förvandlas till vad som helst: den kan se ut som en klassisk sportbil eller en limousin – utan fysiska byggmaterial. När bilen parkeras startar en process i ett system ombord där koldioxid omvandlas till syre. Då kan den holografiska bilden av Audi Virtuea anpassas till omgivningen, och den exempelvis se ut som ett träd.

GM Ant

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

General Motors bidrag kallas OnStar Ant och rullar på tre hjulenheter som styrs och drivs oberoende av varandra. Grundkarossen består av paneler som är förbundna med ”konstgjorda muskler” och kan bilda diverse helt olika former. Panelerna innehåller också batterierna för framdrivningen. Även inredningen kan förvandlas efter behov. GM påpekar att bilen givetvis kommunicerar intelligent med andra trafikanter och med trafikens infrastruktur.

Honda 124 Solar Hybrid

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Namnet uttalas ”1 upphöjt till 4” och anspelar på att bilen snabbt och enkelt kan kopplas ihop med tre andra till ett ”tåg” med tre vagnar när man kör åt samma håll och sedan lika lätt delas upp när någon ska ta en annan väg. Drivs med solenergi.

Mazda MotoNari RX

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Namnet hyllar den legendariska japanska krigaren Mori Motonari på 1400-talet. ”Bilen” är en futuristisk variant av Motonaris krigsdräkt; man tar på sig dräkten som består av en legering av nanotuber som med miljontals aktivatorer kan formas hur som helst och automatiskt anpassar sig efter ”förarens” kropp. Energin till nanomotorerna i hjulen kommer från det fotoelektriska ytskiktet. Styrningen sköts med joystickreglage i ärmarna.

Mercedes Silver Flow

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Designbidraget från Mercedes-Benz Advanced Design North America utgår från den djärva tanken att bilen är uppbyggd av mikroskopiska metallpartiklar, som komponeras till önskad skepnad med magnetfält. Bilden visar en klassisk Mercedes Grand Prix tävlingsvagn, men principen tillåter vilka former som helst. Tycker man bilen tar för stor plats, packar man ihop materialet till en kub… Och krockar man är det bara att omgruppera partiklarna till rätt form igen.

Nissan OneOne

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Den uttalas ”won-won”, som betyder vov-vov på japanska, och det antyder att bilen är som en vänlig familjemedlem. Den kan fjärrstyras via satellit och kan därmed uträtta ärenden på egen hand. Chassit är vertikalt ledat och OneOne kan resa sig upp och bli kortare i stadstrafik, för att sträcka ut sig vid högre fart på landsväg. Tack vare syntetiska muskler i ”benen” kan de ta sig fram med rullskridskorörelser.

Toyota Biomobile Mecha

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Även Toyotas framtidsvision utnyttjar nanoteknik, som gör det möjligt att transformeras bilens struktur – att göra den hög och kort i stadstrafik och lång och låg för landsvägskörning. Den kan även förvandlas till tillfällig bostad. Det verkligt geniala är dock att Biomobilen har förmåga att omvandla luftföroreningar till energi för framdrivningen. Vilket samtidigt återställer balansen i atmosfären. De nanouppbyggda hjulen kan formas om så att bilen även kan springa eller (bokstavligen) krypa fram.

Volkswagen Slipstream

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Framtidsvisioner: Så ser bilen ut om 50 år!

Volkswagen/Audi Design Center California räknar med att storstädernas gator är fullproppade år 2057, och då får man ta till nya persontransportsystem. Slipstream är ett sådant som bygger på droppformade kapslar som körs på speciella banor – slipstreams. Kapslarna kan köras stående när det är trångt och lutas ner när det är mer plats och hastigheten kan ökas. Är det fritt fram kan fenor fällas ut baktill för stabilisering, och då kan VW-bubblan nå hastigheter uppåt 400 km/h. Den drivas elektriskt med ström från supereffektiva solceller utanpå karossen.

Annons
Annons
Rulla till toppen