Porsche satsar vidare i Finland

Porsche har förlängt kontraktet med finska Valmet om att de skall tillverka modellerna Boxster och Cayman fram till 2011. Det meddelades vid tioårsjubileet av Porsches...
Annons

Porsche har förlängt kontraktet med finska Valmet om att de skall tillverka modellerna Boxster och Cayman fram till 2011. Det meddelades vid tioårsjubileet av Porsches produktionslina i Uusikaupunki som är den enda utanför Tyskland där man tillverkar Porschemodeller.

Beslutet var väntat då Porsche säljer allt fler bilar och Valmet Automotive är en av de bästa fabrikerna i världen rent kvalitetsmässigt. Amerikanska institutet, J.D. Power, har vid ett flertalet gånger berömt både Boxster och Cayman för den höga produktkvaliteten.

Porsche satsar vidare i Finland

Sedan 2005 tillverkas Cayman på Valmetfabriken i Finland.

Motorerna tillverkas dock hemma i Zuffenhausen innan de, och andra vitala delar, skickas till Valmet Automotive för slutmontering.
Sedan 1997, då tillverkningen av Porsche Boxster startade på finsk mark, har det rullat ut cirka 180.000 Porschebilar från fabriken i Uusikaupunki som idag sysselsätter 782 personer. Under de senaste åren har Porsche investerat mer än 40 miljoner euro på att uppdatera produktionsfaciliteterna.
Innan Porsche flyttade tillverkningen av Boxster från Zuffenhausen till Uusikaupunki producerade den finländska firman främst Saab-bilar. Samarbetet mellan Saab/Scania och Valmet påbörjades redan 1968 med tillverkningen av Saab 95 och varade fram till 2003 då Saab drog sig ur samarbetet. Sammanlagt tillverkades 738.135 Saab-bilar.
Idag ligger produktionstakten på ungefär 100 bilar per dag.

Annons
Annons
Rulla till toppen