Toyotas ledning förblir japansk

Det blir ingen ny styrelsemedlem i Toyotas ledning efter det att amerikanen Jim Press oväntat hoppade av och tog jobbet som försäljningschef hos Chrysler LCC....
Annons

Det blir ingen ny styrelsemedlem i Toyotas ledning efter det att amerikanen Jim Press oväntat hoppade av och tog jobbet som försäljningschef hos Chrysler LCC. Tillsättningen brådskar inte och det är inte heller säkert att Toyota väljer en ”icke-japan”.

Toyotas ledning förblir japansk

Jim Press skippade sushin och stannade i USA, hos Chrysler.

Jim Press spelade en viktig roll för Toyota Motor North America när man sakta men målmedvetet jobbade sig in på den nordamerikanska marknaden. För sina meriter och kunskaper blev Jim Press i våras invald i Toyotas styrelse, en position som ingen annan ”icke-japan” haft förut.
Tillsättningen sågs som ett medvetet val och ett sätt att göra Toyota ”mindre japanskt” och mera internationellt. Att tillsätta en icke-japan som chef, som exempelvis Sony och Nissan gjort, skulle vara allt för vågat för ett konservativt företag som Toyota men Jim Press närvaro i styrelserummet ansågs ändå som ett steg på vägen.
Jim Press hade dock inte titeln ”styrelsemedlem” på sitt visitkort i så många månader förrän han tidigare i höstas hoppade av och tog jobbet som försäljningschef hos Chrysler LCC istället.
Sedan Chryslers fräcka värvning blivit känd har det spekulerats om Toyota snabbt skulle hitta en ersättare och därmed visa att man har en bred avbytarbänk och att det är ”business-as-usual”. För att befästa sin internationella öppenhet borde det alltså bli en ny icke-japan – till exempel den franskfödde produktionschefen Didier Leroy – men enligt styrelsemedlemmen Akio Toyoda brådskar inte tillsättningen.
– Huvudsaken är inte att få en ny icke-japan till styrelsen, sa Akio Toyoda under öppningen av Tokyo Motor Show. Jim Press blev inte styrelsemedlem på grund av att han inte är japan, utan för det han uträttat.
Akio Toyoda är sonson till Toyotas grundare Kiichiro Toyoda och han är en av 30 styrelsemedlemmar. Hos Toyota pensioneras man obönhörligen vid 65 års ålder och det gör att ledningen relativt snart måste rekryteras flera nya styrelsemedlemmar.

Annons
Annons
Rulla till toppen