FÅNGAD: Cadillacen som blir Saab-suv

Nu har vi bildbevis på att Saabs nya suv är på gång. Saabchefen har bekräftat att Saab 9-4X ska presenteras i Detroit i mitten av...
Annons

Nu har vi bildbevis på att Saabs nya suv är på gång. Saabchefen har bekräftat att Saab 9-4X ska presenteras i Detroit i mitten av januari, och här får vi en antydan om hur den ska se ut – även om bilderna visar systermodellen Cadillac BRX.

FÅNGAD: Cadillacen som blir Saab-suv

Visst är det en Cadillac och visst är den snart klar för presentation. Vi tror den ska heta BRX, och vi vet att den är teknisk brorsa till Saab 9-4X, som begår världsremiär i Detroit om två månader.

Saab kommer i slutet av nästa år att lansera en suvmodell som blir konkurrent till Volvos XC60, Toyota RAV4, VW Tiguan och andra fyrhjulsdrivare i storleksklassen 4,5 meter. Den ska heta 9-4X och delar hela tekniken med Cadillac BRX, även om bilarna får sin egen identitet i både den yttre och inre designen. (Jämför Saab 9-3 och Cadillac BLS, som båda byggs i Trollhättan.)

FÅNGAD: Cadillacen som blir Saab-suv

Cadillac BRX/Saab 9-4X ska konkurrera med bland andra Volvo XC60, Toyota RAV4 och VW Tiguan. Alla är femsitsiga och runt 4,5 meter långa.

De båda suvsyskonen ska byggas i Ramos Arizpe i Mexiko och exporteras till de flesta marknader i världen, även om Europa lär ta merparten av produktionen.
Bilarna baseras på GM-plattformen Theta, som även är grunden för syskonsuvarna Opel Antara och Chevrolet Captiva, vilka tillverkas i Sydkorea. I Australien heter samma bil Holden Antara och i USA byggs en variant på samma bas som säljs under namnet Saturn Vue.
Saaben och Cadillacen skiljer sig från Opel/Chevrolet bland annat genom att de får Haldex system (fjärde generationen) för fyrhjulsdrivningen, vilket är betydligt mer sofistikerat än i Koreabilarna. Saab har inte avslöjat om modellen även får Haldex elektroniska diffbroms, eLSD, men vi får väl hoppas att den kommer att erbjudas åtminstone som tillval.
Man kan anta att motorprogammet delvis blir gemensamt med Opel/Chevrolet, men Saab-chefen Jan-Åke Jonsson har avslöjat att Saab/Cadillac även kommer att erbjudas med den ”superdiesel” som lanseras i flera GM-modeller framöver, bland andra nästa Saab 9-5.

Det handlar om en toppmodern V6-diesel på 2,9 liter som ger 250 hästkrafter, och det imponerande vridet på 550 Nm finns redan från 2.000 r/min. Det nya är att glödstiftet också har en tryckgivare som mycket snabbt och exakt mäter förbränningstrycket. Informationen används för att styra förbränningsförloppet med en precision som varit omöjlig förut.
Denna superprecision gör att GM-motorn kan placera förbränningen i ett mycket litet ”fönster” där blandningsförhållandet är perfekt, både när det gäller effekt, förbrukning och inte minst avgasutsläpp. GM hävdar att vid vanlig körning, på dellast, minskar NOx-utsläppen (kväveoxiderna) med 90 procent!
Spionbilderna ger en vink om hur Saabs suv kommer att se ut vid världspremiären i Detroit om ganska precis två månader, även om ingen ännu har sett den Thetabaserade GM-suven i Saabkläder. Våra spionfotografer fortsätter att spana intensivt.

Annons
Annons
Rulla till toppen